Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Nakon prvog zalogaja bićete na drugom kraju sveta: 10 jela koja će vas "odbaciti" u druge zemlje

Autor Milana Petrović
Autor Milana Petrović

Isprobajte nove ukuse i "putujte" svetom.

Izvor: Shutterstock

1. Australija: Vegemite

Vegemite je gusti, tamni namaz sličan džemu koji se maže na hleb, ali može da se jede i kao zasebno jelo. Pravi se od ostataka pivskog kvasca i različitih vrsta začina. Tokom rata vegemite je uveden u obaveznu ishranu Australijanaca.

Danas Australijanci na njega dodaju i razne druge namirnice.

2. Kuba: Hrišćani vs Mavari

Ovo jelo za Kubance nije samo hrana. Ono nosi i jaku simboliku.

Crni grah predstavlja afričke Mavare a beli pirinač predstavlja španske hršćane koji su ratovali tokom 8. veka. Rekonkista je u 15. veku označila pobedu Španaca i proterivanje Mavara s Apeninskog poluostva. Veliki broj proteranih Mavara došao je upravo na Kubu i zato ovo jelo možete jesti bilog de na ostrvu.

Možda će vas zanimati i:

3. Brazil: Feižoada

Paprikaš od crnog pasulja i dimljene govedine i svinjetine. Najčešće se služi sa pirinčem, barenim povrćem, čili sosom i narandžom, koja ovom jelu daje poseban šmek.

4. Bolivija: Bunjelos

Bunjelosi su popularna zakuska širom Bolivije. Slatki ili slani, često su punjeni sirom. Nalik su krofnama. Iako bunjelose možete jesti u bilo koje doba godine, bolivijska tradicija je da se jedu za božićno jutro, preliveni sirupom i vrućom čokoladom.

5. Kina: Ksiaolongbao

Ksiaolongbao (knedlica) definitivno jedno od najupečatljivijih jela. Potekle iz Šangaja, ove knedlice se najčešće pune mesom i supom, i služe se u posudi od bambusa.

6. Egipat: Molokia

Molokia je jelo koje se služi u čitavoj severnoj Africi, ali je naročito poplarno u Egiptu, odakle je i poteklo. Egipatska verzija jela koristi lišće molokije (tip gorkog povrća) koje je sitno iseckano i kuvano sa korijanderom, belim lukom i štokom. Najčešće se služi sa piletinom i zečetinom, ili jagnjetinom i ribom.

7. Maroko: Bistila

Ovo je najpoznatija i najpopularnija marokanska pita. Punjena je nadevom od mesa, mlevenog badema i peršuna. Od začina su tu cimet, kardamom i šafran. 

8. Indija: Bheil puri

Drugi naziv za ovo jelo je chaat, razlikuje se od regiona po sastojcima, a može se naći u gotovo celoj Indiji. Ipak, najbolje mesto da ga probate svakako je Mumbai. Kombinacija pirinča, nudli zvanih sev, povrća, začina i čatnija. Rezultat je idealan balans teksture, slatkoće, slanoće i ljutih ukusa.

9. Portugal: Fransešinja

Mala Francuskinja, kako glasi prevod imena ovog jela, rođena je u Portu i obožavani je portugalski sendvič.
Mala Francuskinja, kako glasi prevod imena ovog jela, rođena je u Portu i obožavani je portugalski sendvič.
Izvor: Shutterstock

Mala Francuskinja, kako glasi prevod imena ovog jela, rođena je u Portu i obožavani je portugalski sendvič. Navodno je kao inspiracija za pripremu poslužio čuveni francuski sendvič croque-monsieur, u kojem su uživali mnogi portugalski migranti. Pravi sa hlebom, šunkom, ligvikom - dimljenom svinjskom kobasicom, i šniclom, a preliva se topljenim sirom i paradajz sosom.

10. Meksiko: Mole sos

Pun ukusa i pun - čokolade! Ovaj meksički sos ima više od 100 sastojaka i jedan je od najkompleksnijih i najukusnijih soseva na svetu. Potekao je iz regija Puebla i Oaksaka, a služi se u celom Meksiku uz piletinu i enčilade.

Možda će vas zanimati i:

Najnovije

Priroda

Nauka