Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Ovih 8 tradicionalnih specijaliteta ne smete propustiti u Bosni i Hercegovini

Na kuhinju Bosne i Hercegovine umnogome je uticala osmanlijska, ali i blizina Austrougarske, pa i Mediterana. Tradicionalni specijaliteti spoj su Istoka i Zapada, ali sa posebnim tonom lokalnog osećaja za merak.

Izvor: Shutterstock

Ovo su tradicionalni specijaliteti koje ne smete propustiti ako ste na putovanju ili makar samo u prolasku kroz Bosnu i Hercegovinu.

ĆEVAPI

Ćevapi
Ćevapi
Izvor: Shutterstock

Ćevapi su možda najveći brend Bosne i Hercegovine. Ćevapi su u BiH stigli iz Turske u drugoj polovini 20. veka, a oni pravi sarajevski se prave od samo dva sastojka - junećeg mesa i soli. Obavezno se jede sa somunom i lukom.

Možda će vas zanimati i:

BEGOVA ČORBA

Begova čorba
Begova čorba
Izvor: Shutterstock

Begova čorba je gusto jelo "na kašiku" od povrća u kom se kuva pileće meso, a kojoj bamija daje specifični ukus. Poslužuje u glinenom loncu s dodatkom pavlake. Ovo jelo, takođe je poznato i kao Bey's Soup i još je jedna osmanska ostavština.

BUREK

Burek
Burek
Izvor: Shutterstock

U Bosni i Hercegovini burek je naziv za jelo od vučenog testa punjenog mesom – mlevenim ili seckanim, najčešće spiralnog oblika.

KLEPE

Klepe
Klepe
Izvor: Shutterstock

Ako volite raviole, onda će te obožavati klepe. Klepe jesu testo punjena mesom: (govedinom, jagnjetinom) ili sirom. U obliku je "torbice" i služi se sa belim lukom i jogurtom.

SOGAN DOLMA

Sogan dolme
Sogan dolme
Izvor: Shutterstock

Dolma je naziv koji se koristi za bilo koje punjeno povrće - tikvice, paradajz, paprike, luk. Dok Sogan dolma na turskom znači punjeni luk.

HERCEGOVAČKI JAPRAK

Japrak sarma
Japrak sarma
Izvor: Shutterstock

Izvorno, sarma je tursko jelo koje se posebno na istoku i jugoistoku Evrope priprema na brojne načine i u raznim varijantama. Osnova jela je mleveno meso, izvorno juneće ali će mnoge domaćice sarmu danas pripremiti od kombinacije svinjskog i junećeg mesa. Jedna od varijacija sarme je i japrak, koji se najčešće priprema sa listom raštana (ponekad i listom vinove loze). Raštan ovom jelu daje pečat Hercegovine i mnogi će reći da je ovo specijalitet podneblja, jer raštan i nemožete pronaći svuda.

TUFAHIJA

Tufahija
Tufahija
Izvor: Shutterstock

Tufahija je jabuka kuvana u šećeru, a služi se sa šlagom i orasima. Meštanije najčešće jedu uz kahvu.

BAKLAVA

Baklava
Baklava
Izvor: Shutterstock

Baklava nije nastalau Bosni i Hercegovini, ali su je oni do te mere usavršili da su možda i prevazišli "učitelje".

Šta biste dodali na spisak?

Možda će vas zanimati i:

Najnovije

Priroda

Nauka