Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li koja je razlika između sladoleda i đelata?

Znate da je leto kada odlazak u vašu omiljenu poslastičarnicu na sladoled ili đelato postane vaša dnevna rutina. Ali, koja je uopšte razlika između ove dve ledene poslastice?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Iako đelato na italijanskom znači sladoled, skoro svaki Italijan bi se uvredio ako biste mu rekli da su ove dve stvari iste.

Naime, jedna od ključnih razlika između sladoleda i đelata je maslac. Dok su glavni sastojci sladoleda mleko, slatka pavlaka, šećer i žumanca, tajna pravljenja đelata je u dosta manje slatke pavlake, a ponekad i malo ili nimalo žumanca. To dovodi i do mnogo manjeg procenta maslaca u đelatu. Pravila Uprave za hranu i lekove kažu da sladoled ne može da sadrži manje od 10 odsto mlečne masti (iako može ići i do 25), dok đelato ostaje u rasponu od četiri do devet procenata.

Povezane vesti

Metoda mućenja obe poslastice se takođe razlikuje, što utiče na gustinu smese. Sladoled se meša dosta brže, što dovodi do vazdušaste konzistencije. Veći sadržaj mlečne masti u sladoledu igra veliku ulogu ovde - zbog većeg procenta masti, mešavina apsorbuje više vazduha. Đelato se, s druge strane, muti sporije zbog čega se stvara dosta gušći dezert.

Povezane vesti

Takođe, đelato se služi na temperaturi višoj nego sladoled, tekstura mu je mrvicu mekša i izgleda sjajnije.

Još jedna zanimljivost koju možda niste znali - ukoliko se ledeni specijalitet pravi samo od voća i šećera, bez dodavanja mleka, onda je u pitanju sorbet.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka