Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je bela čokolada stvarno – čokolada?

Šta kažu međunarodni standardi za hranu - može li se bela čokolada smatrati vrstom ovog slatkiša?

  Izvor: Foto: Shutterstock

U zavisnosti od procenta sadržaja kakaoa, postoji više vrsta čokolada, kao što su, recimo, crna i mlečna... Bela čokolada se obično ne nalazi na ovoj listi, zato što ne sadrži dva glavna sastojka - čokoladnu tečnost i kakao prah, odnosno ono što ovom slatkišu daje prepoznatljiv ukus.

Bela čokolada treba u sebi da sadrži kakao maslac, koji je zapravo žućkasta biljna mast, ali često se kao zamena koriste druga biljna ulja. Od 2004. godine, zahvaljujući Agenciji za hranu i lekove (FDA) u Americi je uveden standard da bela čokolada mora da sadrži najmanje 20 odsto kakao maslaca.

Povezane vesti

Da biste bili sigurni da je bela čokolada koju jedete napravljena od kvalitetnih sastojaka, obratite pažnju na boju. Ako se proizvođač pridržava propisanih standarda, čokolada treba da bude boje slonovače. Ako je boja čokolade čisto bela, to znači da je njen glavni sastojak biljno ulje. Ipak, veoma često se dešava da neki proizvođači dodaju veštačke boje, kako bi zamaskirali sadržaj.

Prema ostalim standardima koje je pripisala Agencija za hranu i lekove, bela čokolada mora da sadrži najmanje 14 odsto mleka u prahu, 3,5 odsto mlečne masti i najviše 55 procenata šećera ili drugih zaslađivača. Pošto kakao maslac nema lep ukus, dozvoljeno je da se dodaju lecitin i veštačka aroma. 

Američki standard je kasnije usvojila i Evropska unija, koja se složila sa svim odredbama, osim u vezi s graniciama šečera ili zaslađivača.

Povezane vesti

Uprkos novim zahtevima za proizvodnju bele čokolade u Americi i Evropskoj uniji, većina ljudi i dalje ne smatra da je bela čokolada prava čokolada. Naime, u mnogim krajevima sveta, čokolada mora da sadrži čokoladnu tečnost Igusta tečnost, proizvedenu procesom fermentacije, osušena i pečena. Kroz isti proces treba da prođe i kakao prah. Bela čokolada ne sadrži ništa od toga.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka