Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njegova kupola je remek-delo arhitekture i vrhunac inženjerstva starog milenijum: Istina o hramu koji 'ne baca' senku

Ovaj hram je zbog svog značaja i monumentalnosti uvršten na Uneskovu listu svetske baštine, ali je i dalje najpoznatiji po legendi da ne pravi senku. Da li je to tačno i u čemu je tajna?

 Brihadvara hram_182047394.jpg Izvor: Shutterstock

Indija je zemlja koja se pored svoje veličine, velikog broja stanovnika i etničkih grupa koje pričaju različitim jezicima, može pohvaliti i sa brojnim arhitektonskim remek-delima. Jedan od onih koji svojim izgledom privlače veliku pažnju je i hram Brihadesvarar u Tamil Nadu. Ali i po jednoj legendi: naime prema stepenasta kupola ovog hrama ne baca senku. 

Hram koji ima više od 1000 godina

Hram je izgrađen 1010. godine po nalogu Radža Radža Čole I, u čast boga Šive. Danas se nalazi u državi Tamil Nadu na jugu Indije i poznat je i još kao Peria Kovil ili Radžaradžesvaram. 

Pripada klasinčnoj arhitekturi perioda dinastije Čola: smešten unutar utvđenih zidova, sa visokim kulama od kojih najveća ima 66 m i smatra se jednim od najviših na svetu, a interesantan podatak je da je vrh hrama isklesan od jednog komada stene koja teži 80 t. Ukrašen je zamršenom mrežom simbola. 

Ono što privlači najviše pažnje kada je hram Brihadesvarar u pitanju jeste tvrdnja da on ne baca senku. Naravno ovo nije baš u potpunosti tačno, ali činjenica je da on stvara manje senke oko podneva nego što bi se očekivalo. Iako bi mnogi ovo pripisali čudima boga Šive, naučnici imaju malo drugačije objašnjenje koje počiva na izuzetnim veštinama graditelja, a koju jedna lokalna legenda nadopunjuje.

Prema legendi, kada je kralj  Radža Radža Čole I, upitao glavnog arhitektu da li ima šanse da se ovaj hram ikada sruši, s obzirom na njegovu monumentalnost, ovaj je samouvereno odgovorio: "Ni njegova senka neće pasti na Radžu."

I stvarno, proračuni i analize naučnika su otkrile da je kamenje tako slagano i klesano u stepenastoj formi da bi se stvorila iluzija kako senka hrama ne dopire do tla u satima kada se Sunce nalazi visoko na nebu.

Ovo s druge strane, verovatno ima svoj koren u hinduističkoj filozofiji, prema kojoj senke predstavljaju iluzije na ovom svetu, a njihovo prisustvo simbolizuje prolaznost života. Arhitekte su projektovanjem hrama koji u satima oko podneva "gubi" svoju senku, najverovatnije pokušali da na prenesen način istaknu ideju o večnoj božanskoj svetlosti. 

Uostalom uverite se i sami:

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:39
Hram Sansu
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka