Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hal-Vatens: U srcu Tirola krije se regija prepoznatljiva po srednjovekovnim utvrđenjima i svetu čuvenih kristala

U ovom regionu Austrije možete otkriti brojne zamkove, drevna gradska jezgra i čuveni svet Svarovski kristala.

 Panorama Hala_1819388888.jpg Izvor: Shutterstock

Između planina Кarvendel i Alpa u Tirolu nalazi se fascinantni Hal-Vatens. Ovaj region je dom živopisnih sela poput Absama, Baumkirhena, Fricensa, Gnadenvalda, Milsa, Taura, Voldersa, Vatenberga, Vatensa, ali  i grada Hal, koji se smatra jednim od najlepših u celoj Austriji.

Bogata kulturna baština Hal-Vatensa pruža mogućnost za beskrajna istraživanja i aktivnosti, kao što su šetnja starim gradom Hal, gledanje predstava na ruševinama Taura, obilazak crkava i manastira u regionu, poseta Marinbazilike u Absamu ili posete Svet Svarovski kristala u gradu Vatens - pored uživanja u idiličnim pejzažima i šetnjom planinskim vencima. 

 Reka In u Tirolu_1535600174.jpg Izvor: Shutterstock

Srednjovekovni grad Hal 

Maleni Hal u Tirolu je zaklonjen zidinama koji pamte brojne događaja iz istorije vekovima unazad, a unutar kojih se čini kao da je vreme stalo. Njegov stari grad je najveći u zapadnoj Austriji i često je proglašavan za jedan od najlepših istorijskih na svetu: kaldrmisane ulice, uski srednjovekovni prolazi između njih i zvuk zvona crkve sv Nikole u pozadini, pozivaju putnike da se izgube u unutrašnjosti, uranjajući u njegovu najautentičniju atmosferu.

 Panorama Hala_1819388888.jpg Izvor: Shutterstock

Amblem Hala u Tirolu je toranj zamka Haseg, šarmantne kamene kule izgrađene u 14. veku koja se uzdiže između krovova kuća i pleni poglede posetilaca. Smešten je u starom delu, u blizini reke In, gde se nalaze i mali Muzej rudarstva i muzej posvećen kovanju novca.

Više od 500 godina, Mince Hal, ili kovnica novca posvećena je proizvodnji istog. Osnovao je nadvojvoda Austrije Sigismund, 1477. godine i poznat je po tome što je dugo bio važan centar. Godine 1806., nakon što su Bavarci zauzeli Mince Hal tokom Napoleonovih ratova i zbog nedostatka srebra na teritoriji, kovnica je prestala sa radom.

Danas je zgrada otvorena za javnost, koji otkiva istoriju kovanja novca i poziva posetioce da isprobaju matricu i iskuju svoj novčić koji će poneti kući kao suvenir. Pored toga, ulaz u muzej uključuje priliku da posetite originalnu gotičku tvrđavu, sa kulom prekrivenom bakarnim krovom.

 Kula Hal u Austriji_2016360473.jpg Izvor: Shutterstock

Zaslepljujući svet kristala u Vatensu

Mali grad Vatens je poznat po tome što se u njemu nalazi Svet Svarovski kristala, muzej otvoren 1995. godine u znak sećanja na stogodišnjicu brenda koji je postao jedna od najvećih turističkih atrakcija u regionu i širom Austrije. U 16 prostorija muzeja možete posetiti spektakularna dela umetnika iz celog sveta sa Svarovski kristalima.

 Vatens Austria_150878189.jpg Izvor: Shutterstock / K3S

Pored muzeja, tu je i park od 7,5 hektara sa jedinstvenim umetničkim instalacijama i inovativnim, prostranim tornjem za igru. Vrhunac ovog blještavog sveta jeste fascinantan kristalni oblak sastavljen od 800.000 ručno postavljenih kristala, koji cveta iznad crnog reflektujućeg jezera, i soba Sajlent Lajt u kojoj tokom cele godine pada sneg.

 Svet kristala_2367467701.jpg Izvor: Shutterstock / Sandro Amato

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka