Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 zanimljivosti o mostu na Đurđevića Tari: Sa kojim ciljem je za vreme Drugog svetskog rata srušen njegov centralni luk?

Smešten na magistralnom putu Pljevlja-Žabljak, između sela Budečevica i Trešnjica, stoji betonski lučni most koji zajedno sa okolnim pejzažem predstavlja neverovatan prizor.

 Most na Đurđevića Tari_1118941721.jpg Izvor: Shutterstock

Ukoliko ste se ikada putovali ka crnogorskom primorju magistralnim putem Pljevlja-Žabljak sigurno je da ste prešli preko njega. Tom prilikom ukoliko nista i sami izašli, mogli ste da vidite i ogroman broj turista koji na jednom kraju parkira svoje automobile i znatiželjno hrli ka njegovom središnjem delu. Tamo, razgledaju okolinu, dive se prirodi i arhitekturi ovog mosta na Đurđevića Tari.

Ovo su neke od najzanimljivijih činjenica o njemu: 

1. Most se nalazi na raskrsnici puteva između Mojkovca, Žabljaka i Pljevlja, iznad kanjona reke Tare  na visini od 172m.

2. Građen je od 1937. do 1940. godine i kada je pušten u saobraćaj to je bio najveći automobilski betonski lučni most u Evropi.

3. Za njegovu izgradnju Kraljevina Jugoslavija je izdvojila 11,5 miliona dinara, međutim, do kraja radova, utrošeno je još milion dinara. 

4. Naziv Đurđevića most nije dobila po arhitekti Mijatu Trojanoviću, već po vlasniku firme koja se nalazila pored.

5. Čini ga 5 lukova, čija ukupna dužina iznosi 365 metara, a raspon 116 metara. 

6. Za vreme Drugog svetskog rata nalazio se u rukama okupatora, pa su partizani 1942. godine došli na ideju da sruše njegov centralni luk - kako bi on kasnije mogao da se popravi i da bi ostao očuvan. 

7. Italijani su zbog ovoga zaustavljeni, ljuti što su nadmudreni, zarobljavaju inženjera Luku Jaukovića koji je pomogao u rušenju centralog luka i streljaju ga.

8. Obnovljen je 1946 godine i odtada privlači veliki broj turista. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:25
zimska idila jahanje konja na durmitoru
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka