Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nazivaju je i 'Vojvođanska Venecija': Varoš smeštena na sedam jezera između tri reke - okružena je neverovtnom prirodom

Smeštena na sedam jezera i okružena sa tri reke, ova južnobanatska varošica predstavlja turistički raj.

 Bela crkva_1753703516.jpg Izvor: Shutterstock / Djordje Novakov

Legenda kaže da je Bela Crkva dobila ime po crkvi koju su prvi doseljenici tu zatekli. Kako je izgledala u vreme prvih doseljenika ne znamo, ali danas je okružena prelepom prirodom, poljima žita i velikim brojem jezera i trima rekama koje vijugaju ovuda. 

Početkom 20. veka u Beloj crkvi je započeto sa eksploatacijom šljunka u industrijske svrhe. Vremenom tu se formiralo sedam velikih jezera i nekoliko manjih od voda koje izviru iz arteških bunara i podzemnih izvora, a kako iskopavanja i dalje traju, verovatno da će ih biti još u budućnosti. 

Njihova prozirna voda je ono što im daje posebnu draž, a ukoliko se približite možete videti i bogat živi svet u njima: smuđa, šarana, soma i štuku. Najstarije je Glavno, a uz Gradsko i Vračevgajsko je i najuređenije. Na njihovim plažama tokom leta možete naći brojne kupače.

Oko njih se nalaze trim i biciklističke staze, nekoliko kafića, restorana, a tokom leti na njima se može uživati i u različitim vodenim sportovima. Međutim, priroda je ovde bila darežljiva, pa je kraju podarila Karaš reku sa slapovima u Jasenovu, Neru kao jedinu planinsku reku u Vojvodini i Dunav kod Stare Palanke. 

Između prve dve, može se naći predeo po imenu "Karaš-Nera", sa napuštenim meandrima reke Karaš i staništima Nere koje je ostavila iza sebe pre nego što je promenila tok. Ako vam ni ovo nije dovoljno u blizini Bele Crkve se nalazi i najveća peščara u Evropi - Deliblatska, sa rezervatom Labudovo okno. Ovde možete videti mnoge vrste ptica, a poznato je i da se ovde nalazi mrestilište riba. 

 Sam grad krasi bogata tradicija i nasleđe, a u starom jezgru se nalazi i Istorijski arhiv i Muzej u kom možete videti umetnička dela lokalnih slikara. Još jedna interesantna činjenica jeste da ovde možete videti i repliku Dupljajskih kolica - prava su izložena u Narodnom muzeju u Beogradu - koja su otkrivena u ataru obližnjeg sela Dupljaja. U pitanju je skulptura dvojnih kolica od terakote sa antropomorfnom skulpturom i patkama iz bronzanog doba. 

Tokom letnjih meseci, ovde se održava i Karneval cveća i dobrih vina. A ukoliko vam ne prija gužva, uvek se možete prošetati do obližnjeg vidikovca "Tri krsta" sa kog se pruža pogled na okolinu. 

Možda će vas interesovati i:

 BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:43
Misteriozno jezero Lugu
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka