Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi stanovnici ovog mesta žive u jednoj ulici: Duga je 9 km i u njoj se nalaze bolnice, škole, kuće i zamak

Nstala u 19. veku, predstavlja deo većeg projekta koji je trebao da "poveže" Evropu.

 Sulošova_2075141173.jpg Izvor: Shutterstock

Često se dešava da na putovanjima, naiđemo i na neko mesto koje izgleda kao da je "vezano" za glavni put, odakle se granaju manje uličice. To nije slučaj i sa Sulošovimna jugu Poljske, koji broji oko 6.000 stanovnika. Naime, u njemu postoji samo jedna ulica Olkuska, koja se proteže u dužinu od oko 9 kilometara.

Ovaj put, koji je takođe deo trase 773, jedini je koji postoji u gradu i na njemu se okupljaju svi susedi. Iako nije najduža na svetu - pošto je nadmašuju druge ulice kao što je Roskildevej u Кopenhagenu - u njoj ipak ima nešto posebno što intrigira turiste koji se ovde nađu. 

U gradu se nalaze škola, bolnica, crkve, prodavnice i domovi, kao i srednjovekovni zamak iz 14. veka, Pieskova Skala, izgrađena za vreme kralja Кazimira III koji je predstavljao deo odbrambenog lanca pod nazivom "Orlova gnezda". 

Iako se ne vidi kad se posmatra sa ulice, Sulošova krije još jednu zanimljivost: polja useva koja okružuju mesto su postavljena pod pravim uglom i predstavljaju savršenu harmoniji zelenih tonova. Još jedna od posebnosti mesta je to što je ulica deo Via Regia-e, rute koja povezuje put sa glavnim gradom Ukrajine, Кijevom.

Oblik grada podseća na idealni linearni grad koji je arhitekta Arturo Sorija nacrtao krajem 19. veka. Projekat je bio deo puta koji je vodio širom Evrope - povezujući nekoliko ključnih gradova, poput Pekinga ili Madrida, kako bi se olakšala komunikacija. 

Obližnja istoimena visoravan, predstavlja deo Nacionalnog parka Ojcovski. Poznatom po brojnim prirodnim bogatstvima, pećinama i krečnjačkim liticama, izvoru reke Pradnik i steni visokoj 30 metara po imenu Maza od Herkula.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:17
Trešnje u Šulekovoj ulici
Izvor: Jelena Mileusnić
Izvor: Jelena Mileusnić

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka