Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinesko blago u podnožju Himalaja: Mesto gde se 'spajaju' tri velike reke i dom nekoliko stotina etničkih manjina

Smeštena u podnožju Himalaja, kolevka tri velike reke i dom stotinama etničkih manjina, provincija Junan otelotvoruje najmanje poznatu Кinu - tradicionalnu i onu ispunjenu neverovatnim pejzažima na svakom koraku.

 Snežna planina zmaru od žada_363488282.jpg Izvor: Shutterstock

Malo poznata destinacija, Junan je nedavno postao mnogo pristupačniji zahvaljujući brzoj liniji koja povezuje Šangaj sa Кunmingom, glavnim gradom provincije. Iako se većina odlučuje da ove predele poseti na svega par sati ili dana, on svakako zaslužuje da istražite sve njegove čari, kojih ima ih nebrojeno.

Najneobičnija stvar u Junanu je to što se na svakih nekoliko kilometara klima, pejzaž i etničke grupe smenjuju. 

Predeo ispunjen planinskim vrhovima i brojnim prirodnim i kulturnim bogatstvima

Junan je provincija u Кini koja broji najviše planina, u isto vreme, dom je i najvećeg broja etničkih grupa. Oba podatka su povezana, jer su poteškoće u kretanju doprinele razvoju različitih kultura iako su udaljene svega nekoliko kilometara jedna od druge - pa čak i raspoređene po visinama.

 Kunming_597696353.jpg Izvor: Shutterstock

Kunming je glavni grad pokrajine. Karakteriše ga mirna atmosfera, sa malim centrom i obližnjim prirodnim rezervatima, što ga čini privlačnim za odmor na nekoliko dana. Preporuka je da vikendom, odete u park Čui u kom se tada okuplja na stotine ljudi od kojih mnogi nose haljine svoje etničke grupe, da pevaju i igraju. 

 Kunming_594102989.jpg Izvor: Shutterstock

Na periferiji grada nalaze se dva jedinstvena kompleksa. Prvo, Bambusov hram. Miran i sa malo posetilaca, čuva najbolju kolekciju budističkih skulptura, 500 statua od arhata (mudraca ili svetaca, koji su dostigli najviši nivo znanja). Druga bitna destinacija su Zapadne planine, sa Zmajevom kapijom, veličanstvenim pogledom na grad i jezero Dian, koje omogućava pristup nizu malih hramova.

Međutim, glavna atrakcija oblasti je Кamena šuma, prostranstvo stena koje su oblikovale voda i vetar tokom miliona godina. Smeštena na oko 80 km od prestonice, ovaj kraški kompleks postao je jedna od najposećenijih destinacija. 

 Kamen šuma_482548288.jpg Izvor: Shutterstock

Ukoliko volite istoriju svratite u Vajšan, nekadašnju prestonicu kraljevstva Nandžao, nastalu između 7. i 10. veka. On ima savršeno očuvan istorijski centar i nalazi se na samo 10 km od planine Veibaošan, istaknute taoističke enklave. Sa pet hramova u svom najpristupačnijem delu i desetak napola skrivenih gustom vegetacijom i u različitim stanjima očuvanosti, Veibaošan nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 Vejšan_2340908895.jpg Izvor: Shutterstock

Na listi lokacija za posetu trebalo bi da se nađe i grad Dali, prestonice istoimenog kraljevstva, sa ulicama koje i dalje odražavaju strukturu iz 14. i 17. veka.  Da saznate nešto više o svakodnevnom životu njegovih stanovnika, preporučljivo je otići u Hram zidina i opkopa, u blizini Južne kapije, gde svako jutro starice prinose žrtve bogovima.

 Tri pagode_1708057471.jpg Izvor: Shutterstock

Najpoznatiji spomenik ovde su Tri pagode dinastije Tang, vidljive sa bilo kog mesta u Daliju, kao i iz doline u kojoj se nalazi. Nakon posete pagodama, treba videti i dva velika sela: Žoučeng i Ksidžou. Prvo se ističe po prometnoj pijaci, malom pozorištu i uskim ulicama koje se penju ka hramovima.

Ksidžou je nešto drugo. U prošlosti je ovde bila rezidencija najmoćnijih porodica u Daliju, a danas još uvek čuva stotine vila, od kojih su mnoge otvorene za javnost. Linden centar - kuća iz 18. veka - pretvorena u jedan od najlepših hotela u Junanu. Preporuka je da sednete da jedete ili popijete kafu na njegovoj terasi, koja gleda ka pirinčanim poljima.

 Pirinčana polja_232754011.jpg Izvor: Shutterstock / Peter Stuckings

Grad Liđang je još jedno blago kulturnog nasleđa Junana. To je takođe jedna od pet omiljenih destinacija Кineza, što znači da svakog dana u godini na desetine hiljada turista stigne u grad. Zbog toga je preporučljivo izbegavati mesta koja posećuju organizovane grupe, posebno Snežnu planinu zmaja od žada. Da, veoma je lepa, ali gubi svu svoju draž kada su njeni putevi ispunjeni hiljadama ljudi.

 Snežna planina zmaru od žada_363488282.jpg Izvor: Shutterstock

Umesto toga, bolje je da se izgubite u lavirintu uličica koje čine drevni grad Liđang i skrenete do pijace i to rano ujutru. Jer tada možete videti narod Naki, kako pleše. Poslepodne možete provesti u poseti obližnjim selima, kao što je Baiša, drevni ritualni centar. Monumentalnu oblast presecaju prilično ispunjene ulice i hramom Dabaođi, koji čuva jednu od retkih sala sa originalnim freskama iz dinastije Ming.

 Šangrila_1931332025.jpg Izvor: Shutterstock / Keitma

Snežna planina zmaja od žada nalazi se u podnožju Himalaja. Iza nje i grada Liđanga, otvaraju se veoma različiti svetovi, a većina njih vodi u Šangri-Lu, prvi grad na teritoriji Tibeta. Ovaj grad koji se nalazi na 3.380 metara postao je kapija Tibeta. Ovde se "spajaju" tri najveće azijske reke, Jangce, Mekong i Saluen, krivudajući na maloj udaljenosti jedna od druge duž 200 km.

Veliki prirodni park Tri paralelne reke je 2003. godine proglašen Svetskom baštinom. Njagova najveća vrednost sastoji se od raznovrsnosti ekosistema koje ima, sredine koja daje život stotinama biljnih i životinjskih vrsta od kojih je većina endemska. 

S druge strane, na obalama Mekonga možete posetiti sela Lisu, sa hrišćanskim crkvama podignutim pre više od sto godina. Još jednom, kontrasti Junana pokazuju zašto ova udaljena provincija zavređuje mesto među najpoželjnijim destinacijama u Кini.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:08
Selo Cuandisija—Kombinacija novog i starog
Izvor: Promo
Izvor: Promo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka