Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nordijska Venecija: Otkrijte zašto je Unesko ovaj gradić kaldrmisanih ulica uvrstio na svoju listu Svetske baštine

Staro jezgro grada Kuldige je zbog svog izuzetnog značaja uvršteno na Uneskvu listu Svetske baštine. Zajedno sa nama otkrite sve njegove čari.

 Kuldiga_2012196572.jpg Izvor: Shutterstock

Unesko je u ponedeljak, 18. septembra, na svoju listu Svetske baštine dodao 27 novih lokacija. Jedna od njih je i grad Kuldiga, smešten u zapadnom delu Letonije. Kako na smom sajtu ove organizacije stoji, među drugim kandidatima je odabran jer predstavlja "izuzetno dobro očuvan primer tradicionalnog urbanog naselja, koje se od malog srednjovekovnog zaseoka razvilo u važan administrativni centar vojvodstva Kurlandije i Semigalije između 16. i 18. veka".

Njegova struktura je prema rečima stručnjaka još od tada ostala nepromenjena, zajedno sa tradicionalnom arhitekturom brvnara raspoređenih duž drevnih ulica. Pored toga, stilovi koji ih krase naglašavaju kulturnu razmenu koja se odvijala međi lokalnim i putujućim zanatlija čitavog Baltičkog regiona. 

Ali krenimo redom... 

Danas ovaj maleni gradić broji jedva nešto više od 15.000 stanovnika. Međutim, ako se pitate kada su se na ovom prostoru naselili prvi ljudi, odgovor nije ni malo težak, jer pisani tragovi vode u 1242. godinu. Naime, tada je ovde red Tevtonaca osnovao zamak, a nakon samo nekoliko decenija u njegovoj blizini je formirano i prvo naselje. Vremenom, ono će rasti i razvijati se. 

Najveće zasluge za procvat i stvaranje gradskog urbanog jezgra nose preduzimljivi trgovci ovog kraja, kako je profit bio sve veći, tako se Kuldiga širila oko reke Alekšupite. Danas, jedini tragovi ovog bogatstva predstavljaju upravo građevine oko čijih fasada spomenuta reka vijuga, a ono što je još interesantno jeste da se na njoj nalazi najviši vodopad u Letoniji, čija visina iznosi čitavih 4,2 m, ali i najširi prirodni brzak u Evropi sa 240 m, Ventia u čijoj blizini se nalazi i plaža sa plavom zastavom.  

Pa onda bajkovitim ulicama

Staro jezgro može da se pohvali crkvom sv. Katarine, čiji temelji su postavljeni u 13. veku. Ona je od tada više puta prepravljana i obnavljana, ali i danas ponosito stoji da svedoči o prošlim vremenima. Ipak, ako govorimo o najstarijom građevini u celosti do modernih vremena, onda je to zgrada iz 1670. godine u blizini Gradskog trga, koji je bio centar dešavanja od svog nastanka - što je i danas. 

Istraživanje grada možete nastaviti bilo kojom od sporednih ulica koje seku pešačku zonu Lijepajas, koju krase građevine izgrađene od 17. veka na ovamo. Ono na šta posebno treba da obratite pažnju jesu detalji na njima, poput vrata i prozora. 

Spomenuta reka Alekšupite krije još jednu tajnu, na njoj se nalazi najduži drumski most napravljen od cigle u Evropi, sa 240 m. Kako je napravljen krajem 19. veka, on je bio širok toliko da mogu da se mimoiđu dve kočije. A ukoliko je Kuldiga za vaš ukus premala, onda nastavite šetnju izvan njenih granica. 

Najbolja destinacija je peščana pećina Riežupe, koja predstavlja najduži podzemni lavirint u Letoniji dužine oko 2 km - iako se danas može obići 460 m. Nemojte preskočiti pećinu Mladenaca, u kojoj oni novopečeni ostavljaju bukete cveća. Isti ti buketi, prema rečima lokalaca mogu da ostanu sveži i po nekoliko meseci, što objašnjavaju natrpirodnim silama u Riežupi. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:07
MANASTIR MANASIJA NE MOŽE NA UNESKOVU LISTU ZBOG NELEGALNE VODENICE
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka