Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neki su naseljeni od davnina, drugi su i danas pusti: Najdublji kanjoni na svetu i njihove tajne

Ovi kanjoni pored toga što predstavljaju bisere prirode ubrajaju se i među najdubljim na svetu.

 Najdublji kanjoni_650129452.jpg Izvor: Shutterstock

Kanjoni su kameni divovi koji nas vekovima fasciniraju, pa nije ni čudo što su popularna atrakcija među turistima. Neki od najpopularnijih u svetu su američki Veliki kanjon, tajvanski Taroko, onaj-čije se-ime-ne može-izgovoriti na Islandu (Fjaðrargljufur). Veliki kanjon se smatra i najvećim na svetu, sa svojih 320 kilometara dužine i 1.800 metara dubine, a ovi su neki od najdubljih kanjona.

Kanjon Antilopa, SAD (1.800 metara)

 Kanjon Arizona_181331519.jpg Izvor: Shutterstock

Američki kanjon Antilopa nalazi se u državi Arizona i ako vam po imenu možda ne zvuči poznato, sigurno ćete ga prepoznati po fotografijama. Ovde stene kanjona formiraju narandžasti lavirint kroz koji prolaze sunčevi zraci i stvaraju savršenu pozadinu za fotografije ili video klipove. Milenijalci ga odmah prepoznaju iz muzičkog spota Britni Spirs.

Bakarni kanjon, Meksiko (1.879 metara)

Reč je o kompleksu od šest kanjona koje formira šest reka, poznatih po stenama zelenkaste boje kojoj duguje ime. Dodatno zelenilo pokriva kanjon na velikim nadmorskim visinama gde rastu hrastove šume, dok u nižim delovima možete naići na smokve i palme. Na ovom području živi i oko 50.000 pripadnika starosedelačkog plemena Raramuri. U kanjonu cveta i turizam, pa ga možete istražiti šetnjom, planinarenjem, vožnjom ili jahanjem konja.

Kali Gandaki, Nepal (6.000 metara)

 Kali Gandaki_1055435201.jpg Izvor: Shutterstock

Često se smatra jednim od najdubljih kanjona na svetu, a razdvaja dva planinska vrha koja se nalaze na 8.100 metara nadmorske visine. Istorijski gledano, ovaj kanjon je služio kao trgovački put između Indije i Tibeta, a danas je popularan među planinarima.

Kanjon Kolka, Peru (3.400 metara)

Na samom jugu Perua nalazi se kanjon Kolka, dugačak oko 70 kilometara. Dolina koja se proteže između njegovih zidina je šarena - delom zbog vegetacije, delom zbog starih španskih kolonijalnih gradova u kojima još uvek žive starosedeoci.

U jednom delu kanjona vide se crveni tragovi na stenama. Iako nije reč o krvi, objašnjenje za ove scene ima veze sa smrću. To su kamene grobnice u koje su pripadnici lokalnih plemena nekada sahranjivali svoje mrtve. Kanjon Kolka je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Peuru, koja privlači više od 100.000 posetilaca godišnje.

Veliki kanjon Tsangpo, Kina (6.000 metara)

 Tsangpo kanjon_1042776574.jpg Izvor: Shutterstock

Sa svojom dužinom od 500 kilometara, tibetanski kanjon je čak duži od američkog Velikog kanjona, a prema nekim procenama je i najdublji na svetu. Ono što ga čini veličanstvenim je i ono što mu (ne) nedostaje: ljudsko prisustvo. Skoro ceo ekosistem je netaknut, a samo mali deo naseljavaju lokalna plemena koja žive u skladu sa prirodom. Malom broju posetilaca "pomogla" je i komplikovana situacija između Kine i Tibeta.

Oni koji su uspeli da kroče na njegovo tlo bili su uglavnom kajakaši koji su mu dali nadimak "Everestom reka" zbog brojnih brzih reka savršenih za ekstremne avanture.

Izvor: Pun kufer

Možda će vas interes

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka