Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barbarikan - u Velikoj Britaniji ovde svi žele da žive, a ovakve zgrade se u Srbiji mogu naći na svakom ćošku

Iako izgledom podseća na socijalističke zgrade koje se i danas mogu videti na svakom ćošku nekog od većih gradova bivše Jugoslavije, Barbikan je bio namenjen profesionalcima sa visokim primanjima u posleratnom Londonu.

 Zgrada Barbikan estejt Izvor: Shutterstock / Jordi Prats

Barbikan je čuveni stambeno-komercijalno-umetnički kompleks u Londonu završen pre 40 godina, a zbog svoje monumentalnosti, geometrizovanog eksterijera i brutalističke estetike i dalje je predmet debate. Ili će vas oduševiti ili će vam biti toliko ružan da nećete hteti ni da ga pogledate.

Doduše, prosečan stanovnik bivše Jugoslavije možda je nešto više naviknut na ovaj masivni arhitektonski stil koji je bio veoma popularan u bivšoj državi. Najčešći primeri brutalizma su stambeni blokovi, hoteli i javne zgrade, prepoznatljivi po grubom betonskom dizajnu, jer je ovaj stil tokom socijalizma bio najpopularniji.

 Barbikan 1_2346884325.jpg Izvor: Shutterstock / Fela Sanu

Posle Drugog svetskog rata, britanska vlada je pokrenula nekoliko mega-projekata za obnovu porušenih gradova, ali Barbikan nije izgrađen kao projekat socijalnog stanovanja, već kao pokušaj da se ponovo naseli London Siti. Naime, na prostoru današnjeg Barbikana, veličine čak 27 fudbalskih terena, od nekadašnjih 100.000 ljudi koji su živeli u ovom trgovačkom centru poznatom po krojačima, krznarima, kožarima i trgovcima tkaninama, ostalo je samo 48 u godinama nakon rata.

Barbikan su 1955. godine projektovali arhiteke Piter Čemberlin, Džefri Pauel i Kristof Bon, a gradnja je trajala se od 1965. do 1976. godine. Trio arhitekata Barbikana nije krio da je inspirisan delom čuvenog švajcarsko-francuskog arhitekte Le Korbizjea, pionira modernizma i funkcionalizma, kao i ljubitelja sirovog betona, a posebno njegov Junite de Habitasion u Marseju.

Kompleks Barbikan sastoji se od tri nebodera po imenu Šekspir, Kromvel i Loderdejl kule, trinaest terasastih stambenih blokova, koji takođe nose imena istorijskih ličnosti, i dva bloka manjih kuća u nizu. Brošura korporacije Siti of London iz 1970-ih ukazuje da je Barbikan bio namenjen bogatim profesionalcima zaposlenim u Sitiju, koji su "verovatno imali ukus za mediteranske praznike, francusku hranu i skandinavski dizajn". Drugim rečima, Barbikan je dizajniran i izgrađen kao luksuzan moderan kvart. Barbikan ima više od 100 tipova stanova, različitih veličina i konfiguracija. Enterijeri su bili izuzetno kvalitetni i moderni, imali su podno grejanje, drobilicu otpada i vrhunske aparate u kuhinji, a prvi stanari su u njima uživali početkom 1969. godine.

 Barbikan 2_2269738825.jpg Izvor: Shutterstock

Kompleks Barbikan, svojevrsni grad u gradu, ima mrežu pešačkih staza i mostova koji su potpuno odvojeni od puta i automobila. Uređenje Barbikana je takođe pažljivo osmišljeno - ceo kompleks izgleda kao dobro održavan park sa jezerima, a staze su obložene betonskim žardinjerama u kojima rastu biljke i u velikoj meri omekšavaju betonski eksterijer Barbikana, a u njemu se nalazi i druga po veličini botanička bašta u Londonu, u kom živi 1.500 biljnih vrsta.

Barbikan ima i crkvu svetog Egidija, jedina koja je u toj oblasti preživela bombardovanje, kao i fragmente starog londonskog zida. Pored više od dve hiljade stanova, jezera sa šetalištem, prodavnicama i fontanama, Barbikan je dom mnogih poznatih javnih i kulturnih institucija kao što su Gildhol glumačka i muzička škola, Muzej Londona, škola Siti of London za devojčice, biblioteke i svetski poznati centar, najveći multidisciplinarni centar umetnosti i kulture u Evropi koji organizuje preko 2.000 događaja godišnje i sastoji se od dva pozorišta, koncertne sale, biblioteke, umetničke galerije, tri bioskopa, staklenika, kancelarija, foajea, restorana i prodavnica.

 Botanička bašta_1813584442.jpg Izvor: Shutterstock / cktravels.com

Sve je počelo kasnih 1960-ih, kada je Barbikan još bio veoma mlad, i kada je londonska korporacija Siti of London ovde ponudila stalno prebivalište Kraljevskoj kompaniji Šekspir i Londonskom simfonijskom orkestru. 

Danas u Barbikanu živi više od četiri hiljade stanovnika, a cena stana odavno je premašila milion funti, dok se neki prodaju za četiri puta veći iznos.

Izvor: Pun kufer

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

02:49
Zgrada ETF je ogroman masonski hram
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka