Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji grad je najlepši na svetu? Spisak je sastavljen na osnovu ZLATNOG PRSEKA, a na njemu je i jedan iz našeg komšiluka

Spisak najlepših gradova na svetu su sastavile arhitekte na osnovu zlatnog preseka - kako se vama čini ova lista?

 Engleski grad Čester Izvor: Nigel Jarvis / Shutterstock.com, Čester

Svi smo čuli za zlatni presek, reč je o matematičkom pojmu koji se često koristi u (istoriji) umetnosti kao kompozicijski zakon u kojem se manji deo prema većem odnosi kao veći prema ukupnom u odnosu 1:1618. Zlatni presek (ili rez) postao je ideal naročito za vreme renesanse kada su umetnici i naučnici težili savršenstvu u kompozicijama, a i danas se smatra najsavršenijim presekom u prirodi.

Navikli smo da slušamo o zlatnom rezu u moderno doba u kontekstu estetike, na primer ljudskog lica, ali postoji i udruženje arhitekata koje se bavi zlatnim rezom u - arhitekturi.

Na stranici Online Mortage Advisor objavili su svoju studiju u kojoj su proučavali istorijske gradove širom Velike Britanije, ali i ostatka sveta i proučavali najpoznatije zgrade i arhitekturu gradova. Izračunali su proporcije najdužih i najkraćih veličina i njihovih dimenzija, uporedili ih sa zlatnim presekom i zaključili da je, prema postotku u kojem se lepota gradova podudara sa zlatnim rezom, s 83.7% najlepši grad u Britaniji – Čester, a slede ga London, Belfast i Liverpul.

Onda su se bacili na malo zahtevniji zadatak – pronaći "najlepši grad na svetu".

Fotografije Venecije pogledajte u galeriji:

Naravno, lepota je u oku promatrača i ovo treba uzeti kao zabavnu statistiku, ali titulu najlepšeg grada s postotkom podudarnosti sa zlatnim rezom odnela bi Venecija s 83.3%. Slede je Rim, Barselona i Prag. U top 10 gradova ušli su još jedni naši susedi, a to su Mađari sa svojom prestonicom Budimpeštom koja je zauzela 7. mesto.

Izvor: Punkufer.hr

Možda će vas zanimati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:49
Kineska tradicionalna nošnja na Venecijanskom karnevalu
Izvor: Kineska medijska grupacija
Izvor: Kineska medijska grupacija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka