Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanje kroz Crnu šumu - Švarcvald: Ovde se nalazi najviši vodopad Nemačke i maleni gradovi kao iz bajke

Smešten u jugozapadnom delu Nemačke, Švarcvald predtavlja omiljenu turističku destinaciju tokom cele godine. Ali poznavaoci prilika tvrde da je najlepši u kasno leto i u jesen, kad od crne postane zlatna šuma.

 Švarcvald_444112507.jpg Izvor: Shutterstock

Južni deo njegove teritorije je najpopularniji među Nemcima i strancima. Jer, odmah se mora reći da u tom delu Švarcvald izgleda kao jedan od najrasprostranjenijih klišea koji važe za Nemačku: fasade od drveta, dimljena šunka i kobasice, sat sa kukavicom, šešir sa crvenim pomponima, zanatsko pivo. I naravno, prelepa priroda. 

 Švarcvald_1216602268.jpg Izvor: Shutterstock

Polovinu regiona zauzimaju dva prirodna parka, koje je Unesko proglasio rezervatom biosfere. Ovo objašnjava njegovu slavu kao destinaciju za bavljenje planinskim sportovima - od planinarenja do skijanja, ali i surfovanja, jedrenja ili vožnje kanuom u nekom od jezera glacijalnog porekla.

Kapija Švarcvalda

Legenda govori da ako neko uvuče nogu u jedan od oluka u Frajburgu, povratak je zagarantovan.

Кapija tog "mračnog raja" je Frajburg, specifičan po nekoliko stvari. Od kojih se najviše ističe činjenica da će se sa bilo kog njegovog trga ili ugla ulice, vaš pogled susresti sa planinom. Pored toga, u centru ćete naći više bicikala nego ptica. I ne samo to: on se smatra jednim od pionirskih gradova kada je ekološka svest u pitanju, ali i univerzitetskim gradom. 

Trg kod katedrale predstavlja srce srednjovekovne četvrti, uvek je pun i domaćin je jedne od čuvenih božićnih, ali i obične pijace. Ovde u svako doba dana ljudi sede i ćaskaju na ivici renesansne fontane ili se naslanjaju na ležaljke ispred obližnjeg Кaufhausa ili trgovačke pijace, u čijem dvorištu se održavaju brojni koncerti.

 Frajburg_1415963171.jpg Izvor: Shutterstock / Mikalai Nick Zastsenski

Drugo mesto sastanka su dve gradske kuće i njihovi trgovi. U onoj starijoj, iz 16. veka, smeštena je turistička organizacija, dok je novija nastala rekonstrukcijom univerzitetske zgrade početkom 20. veka. 

Frajburg se tu ne završava. Ono što preostaje da se obavezno vidi jeste i renesansna kuća Erazma Roterdamskog, gde je filozof boravio kao izbeglica, ali i avgustinski manastir, danas pretvoren u muze, gotički klaustar franjevaca, koji se danas koristi za koncerte, najstarija gostionica u Nemačkoj, Cum Roten Beren. Ali to nije sve ni što Švarcvald ima da ponudi.

Najviši vodopad u Nemačkoj 

Da biste napunili baterije, nema ništa bolje od sedenja za stolom u gastronomskoj kući ili nekom tipičnom restoranu. U selima ih zovu bauernhof i služe delikatese kao što su šunka i dimljene kobasice, schäufele ili svinjska rebra, zwiebelrosbroten ili pita od luka, koja je zapravo pečenje, gotovo uvek praćeno schupfnudeln, debelim rezancima od krompira. Za desert ne smete propustiti tortu Švarcvald, napravljenu od crne čokolade i višanja, natopljenu likerom kirschwasser.

Ako krenete istočno od Frajburga, ulazite u područje tzv. "časovničarskih gradova". Jedan od njih je Triberg, idilični grad ispunjen satovima sa kukavicama u čijoj blizini se nalazi vodopad reke Guta, koja se obrušava preko granitnih ploča na visini od oko 160 metara - zbog čega je proglašen za najviši vodopad u Nemačkoj. Od centra Triberga do vodopada pešacima je uređenom stazom potrebno oko pola sata.

U gradu se nalazi i Muzej Švarcvalda, gde je moguće videti istorijske arefakte i naravno, satove sa kukavicom. Ako posetite prodavnicu Haus der 1000 Uhren, teško ćete odoleti iskušenju da ne kupite jedan.

 Satovi u Tribergu_1337044289.jpg Izvor: Shutterstock/A.Flassig

Ukoliko krenete na jug, naići ćete na jezero Titize, jezerski dragulj Švarcvalda, dok se 25 km južnije od njega nalazi još jedno jezero, Šluhze. Ovaj užurbani centar za vodene i zimske sportove i planinarenje, predstavlja savršenu destinaciju za odmor tokom cele godine.

 Titize_659484805.jpg
Jezero Titize
Izvor: Shutterstock

Klisura Crne šume

Poznata i kao Đavolja klisura, ali i Veliki kanjon Švarcvalda, nalazi se nekolilko kilometara istočno od spomenutih jezera. Pre spajanja sa rekom Rajnom, Vutah je isklesao klisuru nestvarne lepote koja se može razgledati duž pešačke staze duge 13 km od Šatenmulea.

 Železnica u Švarcvaldu_1907569855.jpg Izvor: Shutterstock

Ipak, ako niste raspoloženi za izlet peške, možete odabrati i putovanje vozom od Blumberg-Colhaus-a do Vajcen-a. U njemu se možete diviti prirodi doline Vutah, dok prelazite preko ukupno četiri mosta i kroz šest tunela.

Možda će vas interesovati i:

 BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:02
Fantastično putovanje kroz kinesku kulturu①: Putovanje u Sansingdui
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka