Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesto sa kog je Ahil isplovio za Troju: Ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta i dom retke vrste konja

Ako tražite peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!

 Ostrvo Skiros u Grčkoj Izvor: Shutterstock

Usred Egejskog mora nalazi se ostrvo blagosloveno lepotom - Skiros! Ljubazni stanovnici ponose se činjenicom da je njihovo ostrvo obeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja.

Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom "Ahilej" koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa. On vozi od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije - luke na Skirosu.

Napuštajući trajekt otkrićete da je Linarija šarmantna mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja koji se izdaju. Zaklonjena je šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole.

Glavna luka ostrva smeštena je i ušuškana u brdoviti teren koji pruža odličnu zaštitu od jakih vetrova koji u zalivu uvek duvaju.
Nalazi se na svega dvanaest kilometara od grada Skirosa i jedne od najživopisnijih prizora u Grčkoj - njegove veličanstvene Hore!

Kao na razglednici ističu se ljupke bele kućice, kikladskog tipa sa ravnim krovovima, koje se stiskaju i vijugaju oko brdovitog uzvišenja kroz lavirint uskih popločanih uličica.

Idući ka vrhu stižete do manastira Svetog Đorđa i ostataka venecijanske tvrđave sa lavom čuva ovu nekada snažnu kapiju.

Još u periodu pre nove ere je na ovoj steni je postojao akropolj, i kako se pominje u grčkoj mitologiji upravo ovde je bila palata ozloglašenog kralja Likomeda koji je ubio Tezeja. Ovde se Ahil prerušen u devojku krio kako bi izbegao da se pridruži u Trojanskom ratu.

Skiros - sporada ili kiklada, pitanje je sad?!

Skiros, iako najveće ostrvo Sporada, ima svu veličanstvenu dramu kikladskih ostrva sa skupom minimalističkih isprano belih kućica koje se prosipaju sa vrha brda ka predivnim peščanim plažama Magazije i Molosa.

Ove dve plaže u podnožju hore su kao stvorene za uživanje svim čulima.

Veoma su duge i široke, kompletno prekrivene peskom sa lepim prilazom i imaju more koje nije plitko oko obale. Aktivnosti ima za sve -bilo da ste od onih koji uživaju u dugim šetnjama, kupanju u prozirnim vodama, ili jednostavno volite da ceo dan uživate čitajući omiljenu knigu, ili možda samo dremate ispod slamnatog suncobrana.

 Ostrvo Skiros u Grčkoj, plaža Magazija
Plaža Magazija
Izvor: Shutterstock

A kada vam dosadi leškarenje na ležaljkama i ispijanje koktela na ovim plažama i poželite malo avanture, ribarski čamci i magareće staze vas mogu odvesti do uvala sa kristalno čistim vodama. Obiđite i farme koje se bave očuvanjem jedinstvene vrste skirijskog konja, dok večeri možete provesti u tumaranju popločanim uličicama blistavo bele Hore i pronalaženju omiljene taverne u kojoj ćete isprobati neka od najukusnijih tradicionalnih jela poput jaretine u sosu od limuna ili astakomakaronade, perfektnog ostrvskog tradicionalnog jela - jastoga sa testeninom.

Skiros, mitovi i legende

Skiros je jedno od najstarijih naseljenih ostrva u regionu, a ta njegova dugovečnost dala mu je ulogu u velikim mitovima Grčke gde je ostao zabeležen kao utočište, ali i kao mesto opasnosti i stradanja.

Na ovom ostrvu je Tezej, jedan od najvećih grčkih heroja, polubog i kralj Atine, i ubica kritskog minotaura želeo da se povuče sklanjajući se od Menesteja koji je želeo da ga ubije. Verujući da je u sigurnim rukama kralju Likomedi popustila je opreznost i krenuo je sa njim u obilazak Skirosa. Ali, umesto da ga zaštiti, ljubomorni kralj Likomed je čim su stigli do vrha gurnuo Tezeja sa litice iznad grada Skirosa, te je ovaj junak umro istom smrću kao i njegov otac.

 Ostrvo Skiros u Grčkoj Izvor: Shutterstock  Ostrvo Skiros u Grčkoj Izvor: Shutterstock

Još jedna interesantna legenda kazuje da je Skiros bio utočište i za velikog ratnika Ahila.

Nakon što su joj predskazali ranu smrt sina, Ahilova majka Tetida ga je sakrila na Skirosu, na dvoru kralja Likomeda. Tamo je živeo prerušen u devojku, još jednu kraljevu kćer.

Ipak, sudbina nije mogla biti izbegnuta!

Lukavi Odisej ga je namamio došavši na dvor i nudeći ukrase, muzičke instrumente i oružje na poklon kraljevim kćerima. Kada su se devojke okupile da biraju darove, Odisej je naredio svojoj pratnji da oponašaju zvuke neprijateljskog napada. Kada je čuo zvuke opasnosti Ahil se uhvatio za oružje i biva otkriven.

Odisej i Ahil su zajedno napustili Skiros i isplovili za Troju iz zaliva koji se danas zove Achilli.

 Ostrvo Skiros u Grčkoj_crkvica na Pouri plaži
Crkvica na Pouri plaži
Izvor: Shutterstock

Equus caballus Skyriano - mali skirijski konj

Skiros je najveće ostrvo u svojoj grupi i uprkos svom imenu koje u prevodu znači kamenito, ostrvo nije potpuno neplodno već je u jednom delu šumovito, sa pašnjacima, pšenicom, vinovom lozom i agrumima, dok je druga strana ostrva pusta. Prostire se od planine Olimp na severu do planine Kočilas na jugu gde možete sresti skirijske konje koji ovde slobodno kreću. Žive u malim krdima potpuno slobodno, a tokom toplih letnjih meseci kada su u oskudici sa vodom i hranom silaze sa planine i dolaze na farme gde dobijaju odgovarajuću negu.

Ovi minijaturni konji su jedna od najređih rasa na svetu i smatra se da potiču od konja dovedenih na Skiros iz Atine tokom perioda između V i VIII veka pre nove ere. Naučno poznat kao Equus caballus Skyriano zakonom su zaštićena vrsta.

 Ostrvo Skiros_konji_1485916220.jpg Izvor: Shutterstock

Ovaj poseban konj mirne prirode je visok svega oko 110 cm, karakteriše ga duga gusta griva i jedinstveni tip tela. Poreklom je iz Grčke i u davna vremena je živeo širom zemlje, a danas se može naći samo u divljini na Skirosu, i na farmama za uzgoj i njihovu dobrobit na ovom ostrvu.

Zašto baš Skiros?

Osim po Hori, Ahilu i Tezeju, konjima i lepim plažama Skiros je poznat i po mermeru koji je bio izuzetno cenjen. Koristili su ga rimski vajari i arhitekte i intenzivno se izvozio ka Rimu u prvom veku nove ere što potvrdjuju arheološki podaci iz Avgustovog perioda.
Poznat je i po prepoznatljivoj grnčariji, duborezima i vezovima čiji su motivi živahni i prikazuju brodove, životinje i cveće.

Pored toga, Skiros još uvek nije turistički razvijen i to mu daje poseban šarm.

Ljudi su ljubazni i sve što vam treba je da provedete tu nekoliko dana i otkrijete njihovu potrebu za komunikacijom i njihovu jednostavnost. Bezrezervni i bez sramežljivosti, bez skrivenih namera ili lične koristi na umu otvoriće vam svoja srca lako. Zainteresovano će vas ispitivati odakle ste i šta ste do sada obišli, i rado će vam preporučiti još mesta koje trebate da obidjete ili jelo koje morate probati, ili će vam samo ispričati kako su oni proveli dan.

Ovde se živi sporo i jednostavno. Niko nigde ne žuri, a radnje rade dvokratno.

Skiros je ostrvo sa mnogo lica, prepuno malih iznenadjenja i skrivenih prirodnih lepota koje karakterišu jaki kontrasti. Zeleno na severu i suvo na jugu, sa borovim šumama i stenovitim planinskim predelima, kamenitim liticama i pitomim obalama, osamljenim plažama i prelepim uvalama.

Autorka: Bojana Ristić Šofranac/ Blog Paw traveller 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka