Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Idemo na putovanje kroz Reku krokodila koji podriguju 'kao bebe' i ružičasta jezera Las Koloradasa (FOTO)

Autor Ivana Dukčević

Na severoistoku Jukatana, na mestu gde se susreću puder-rezero-zelene vode Meksičkog zaliva, sa tirkiznim i tamno-plavim vodama Karipskog mora, nalazi se rezervat prirode Rio Lagartos.

 Flamingosi u Rezervatu prirode Rio Lagartos Izvor: Ivana Dukčević

Boraveći u Meksiku, iz centralnog dela Jukatana u prepodnevnim satima stigli smo na obale Meksičkog zaliva i krenuli da upoznamo njegov izuzetno zanimljiv biljni i životinjski svet. Na obodima džungle, dospeli smo u zaštićeno područje rezervata biosfere koje čini park prirode Rio Lagartos. U bukvalnom prevodu s španskog, naziv rezervata je "reka guštera". Na  području Latinske Amerike, reč "lagartos" međutim znači i "aligator", i predmet je zabune. Prvi Španci koji su ovde stigli i ugledali krokodile, izgleda da su ih pomešali s aligatorima i laguni dali ovaj naziv. Takođe, naziv "rio" (reka) nastao je još jednom zabunom osvajača koji su, kao u slučaju Rio de Žaneira, od duboke lagune pomislili da je u pitanju delta reke.

Na istoku rezervata, nalazi se Las Koloradas, nekoliko pink-ružičastih, slanih jezera u čijem se sastavu nalazi i istoimeno selo. Većina seljana zaposlena je u vađenju morske soli iz ovih jezera, koja svoju ružičastu boju duguju algama u ovoj boji, i vrsti minijaturnih škampa koji žive u slanoj vodi i jedu alge. Zanimljivo je da u rezervatu živeflamingosi koji se rađaju beli, i svoju jarko ružičastu boju dobijaju vremenom, hraneći se algama i škampima iz ovih jezera, koji u sebi sadrže kartenoide.

Nakon obilaska ružičastih jezera, magistralom smo se odvezli u park prirode koji čini velika laguna sa ostrvcima šume mangrova. Pristigavši u istoimeno, uspavano ribarsko selo Rio Lagartos, na obali, ukrcali smo se u čamac i krenuli u plovidbu lagunom. U ovom, najzapadnijem delu, laguna je široka i voda nešto dublja, te je naš čamac pojurio ka istoku, na mesto gde je zbog dubine vode od polovine do samo jednog metra, brzina kretanja na određenim mestima donekle ograničena.

 rezervat prirode Rio Lagartos Izvor: Ivana Dukčević

 rezervat prirode Rio Lagartos7.jpg Izvor: Ivana Dukčević

Najčuveniji stanovnici lagune su krokodili. Zbog izuzetne turističke posećenosti i čamaca koji lagunom plove tokom čitave godine, krokodili su navikli na prisustvo ljudi. Skrivaju se u plitkim vodama ispod ostrvaca šuma mangrova, i prilaze blizu čamaca jer ih u svrhu dobrih fotografija i zadovoljnih turista, barbe često hrane. Kada pojedu poslednji zalogaj, krokodili podignu glavu i usprave je visoko iznad vode. Nalik bebama koje nakon jela držimo u naručju uspravno, kako bi podrignule, i krokodili imaju istu fiziološku potrebu. Pažljivo ih posmatrajući, primetili smo kako ovo čine delimično zaklonjeni od radoznalih pogleda, u šumi mangrova.

 Krokodil Izvor: Ivana Dukčević

 rezervat prirode Rio Lagartos8.jpg Izvor: Ivana Dukčević

Ukusna hrana u obliku ribe često privuče i druge stanovnike lagune u kojoj živi veliki broj različitih vrsta ptica, s obzirom da je Rio Lagartos pravi mali raj za ljubitelje posmatranja ptica i pasionirane ornitologe. Čaplje, pelikani, galebovi i posetiocima omiljeni ružičasti flamingosi, žive na ostrvima šume mangrova i na vrhovima drveća svijaju svoja gnezda. Pelikani koji žive na Jukatanu često nisu beli, već sivkasti i pegavi, i nije ih uvek lako primetiti jer se bojom - naročito na kopnu, često utope u okolinu.

Kada smo u najistočnijem i najplićem delu lagune zaustavili čamac posmatrajući flamingose u jatima kako hodaju po peščanom tlu u potrazi za ribom, sa vodom koja je jedva dopirala do njihovih člankovitih, tananih kolena, jedan pelikan doleteo je do našeg čamca. Kao da je to nešto sasvim uobičajeno, sleteo je na pramac i bez prekida i na udaljenosti od metra, posmatrao nas u trajanju od nekoliko minuta. Bez naglih pokreta, zamolili smo čamdžiju da nam doda poslednju ribu iz plastične kofe, koja je bila obavezni inventar u plovidbi "Rekom krokodila". Uz prethodno pripremljen fotoaparat, ovekovečila sam našeg pelikana i mog saputnika, kako ga hrani. Hranjenje pelikana privuklo je i druge ptice u laguni, koje su odjednom u jatu doletele u potrazi za ručkom, nadvile se nad hraniteljem u niskom letu, te su neke fotografije prilikom otimanja o poslednju ribu bile nalik prizorima iz Hičkokovog filma "Ptice".

Pogledajte fotografije u galeriji:

Nakon vožnje do krajnjeg istoka lagune čamcem smo se odvezli nazad, zapadnije od sela Rio Lagartos, skoro do samog zapadnog kraja lagune gde ona završava otvorenim morem, Meksičkim zalivom. Pristali smo uz uzanu peščanu plažu na kojoj osim ribara koji povremeno prođu uzanim, drvenim brodovima sa specifičnim, dugačkim pecaljkama, nema ni traga od posetilaca. Pre kupanja u moru, barba nam je u maloj, plastičnoj kofici doneo specifično, lekovito blato - koje je napunio u obližnjoj "majanskoj banji" (Mayan Spa), i ponudio nam da se namažemo. Mazanje blatom i vreme potrebno da se ono osuši, poslužilo je za šetnju pustom plažom gde sam naišla na "groblje kraba" i rupice u pesku u kojim se skrivaju, bezbroj školjki, ali i jednu mrtvu morsku bubašvabu - la cucaracha de mar. Nakon skidanja lekovitog blata i kupanja u moru, vratili smo se čamcem u selo Rio Lagartos i na samom obodu mesta, u malenoj taverni prepustili se specijalitetima lokalne kuhinje.

 rezervat prirode Rio Lagartos Izvor: Ivana Dukčević

 rezervat prirode Rio Lagartos3.jpg Izvor: Ivana Dukčević

 rezervat prirode Rio Lagartos4.jpg Izvor: Ivana Dukčević

Na obali okeana, različite vrste ribe, škampi i jastog smenjuju se na meniju. Osim pržene i pečene ribe, specijalitet ovog dela Jukatana je seviće (ceviche), inače poreklom iz Perua. Jelu od žive ribe koja se isecka i marinira u soku od limete ili gorke pomorandže, zbog čega od kiselosti potpuno pobeli i izgleda kao da je skuvana, dodaju se iseckani paradajz, crni luk, čili paprika (i druge lokalne vrste paprike), krastavci i svež korijander, i jelo izgleda kao veliki tanjir salate. Buen provecho! (Prijatno).

 rezervat prirode Rio Lagartos Izvor: Ivana Dukčević

 rezervat prirode Rio Lagartos24.jpg Izvor: Ivana Dukčević

Tekst i fotografije, deo su internet i stranica na društvenim mrežama "Umetnost putovanja" i zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nepoznati

Bas je interesantno-narocito one sa pticama...Ajde jos,molim Vas!

Najnovije

Priroda

Nauka