Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Planirate da idete na kampovanje? Ekološki saveti pomažu vam da za sobom ostavite okolinu onakvu kakvu ste je zatekli

Ukoliko ste kamper već dugo ili tek planirate da se upustite u takvu vrstu putovanja, pročitajte sledeće savete i budite odgovorni prema prirodi.

 Šatori za kampovanje Izvor: Shutterstock

Nabavite osnovnu opremu

Ukoliko ste povremeni kamper, bolje je da odustanete od skupe nove odeće i opreme (i ugljeničkog otiska koji stvara njihova proizvodnja). Umesto toga, pozajmite od prijatelja koji borave na otvorenom, iznajmite od dobavljača opreme ili kupite polovnu opremu i odeću na sajtovima kao što je wornwear.com.

Osamljenost kampa

Neki kampovi, poput nekih gradova, pate od prekomernog turizma. Zašto birati destinaciju čijoj gužvi doprinosi i vaša poseta? Preskočite popularna mesta koja se reklamiraju na društvenim mrežama; umesto toga, potražite lokacije koje su u turističkim vodičima i recenzijama posetilaca opisane kao "skrivene", "prostrane" i "skromne".

Poharajte svoju kuhinju

Spakujte pribor za višekratnu, a ne jednokratnu upotrebu: posuđe, pribor za jelo, šolje i flaše za vodu. Ponesite kante da biste u kampu odvojili reciklažni materijal od smeća. Ne stavljajte otpad u logorsku vatru jer se većina toga sporo razgrađuje: na primer kori banane potrebno je do dve godine.

Toaletne potrepštine, baterije

Proizvodi koje koristimo kod kuće mogu da sadrže sastojke koji su štetni po životnu sredinu. Za upotrebu u kampu obavezno nabavite paste za zube, sapune, šampone i druge higijenske proizvode koji su jasno označeni kao biorazgradivi. Za kampovanje s još jednim neophodnim pomagalom, mobilnim telefonom: na blogu CampingForFoodies.com navode se sprave koje mogu da napune bateriju telefona, od tranzistora do kamperskog gorionika na drva.

NAPISAO: IKS VOGAN

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka