Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogi ovu stazu nazivaju najopasnijom na svetu: Kraljev putić je izazovna avantura i za one koji se ne plaše visine

Samo tokom 1999. i 2000. godine ovde je živote izgubilo 5 ljudi.

 Caminito del Ray,_348056282.jpg Izvor: Shutterstock

Nedaleko od Malage, u magičnoj španskoj pokrajini Andaluziji, nalazi se staza koju nazivaju najopasnijom na svetu. Caminito del Ray, u prijevodu znači Kraljev putić i nalazi se u klisuri Desfiladero de los Gaitanes. Uprkos tome što svakako nije za one koji se boje visine, zbog prelepe prirode koja je okružuje postala je gotovo nezaobilazna andaluzijska turistička atrakcija. 

Staza je prvobitno povezivala dve brane

Pešačka staza nalazi se gotovo 100 metara iznad zemlje, a široka je jedan metar. Okružena je stenama sa jedne strane, dok se sa druge pruža pogledi na oklni pejzaž. Izvorno je bila mali servisni put koji je povezao branu El Gaitaneho s hidroelektranom El Čoro, a ubrzo je postala deo svakodnevice lokalnog stanovništva - koristila su je deca, žene i muškarci tako što su je prelazili pešice i na konjima ili biciklu.

Obnovljena je 2015. godine

Tokom izgradnje ove uske i vijugave staze koju okružuju strme litice i nazubljene stene poginulo je nekoliko ljudi. Ali reputaciju najopasnije pešačke staze Kraljev putić je stekao kasnije, dok je nekoliko ljudi poginulo pokušavajući da je pređe. Poznato je da je 1999. i 2000. pet osoba izgubilo život ovde, zbog čega je 2015. godine staza renovirana. Sada svi mogu sigurno da uživaju u ovom spektakularnom i istorijskom šetalištu, sem ukoliko se ne boje visine.

Pešački mostovi smešteni na 100 m iznad zemlje

Stazu Kraljevski put otvorio je 1921. kralj Alfonso XIII, nakon izgradnje brane El Čoro. Njemu u čast nosi ime kraljev, dok caminito potiče od reči camino, što znači put. Ali, iako zvuči drugačije put nije ni mali, ni bezazlen. Ukupna dužina staze iznosi 7,7 kilometara, od čega pristupne staze idu u dužinu od 4,8 km, 2,9 kilometara pešački mostovi - koji su ujedno i njen najpoznatiji deo. 

Deca ne smeju ovuda

Staza prolazi impresivnim kanjonom Desfiladero de los Gaitanes, koji je u krečnjaku i dolomitu oblikovala rieka Gvadalhorke. Smešten između gradova Alora, Antekuera i Ardales, pedesetak kilometara od Malage. Do staze je najlakše doći ukoliko krenete u organizovan obilazak iz nekog od okolnih gradova. Svi posetioci moraju da nose tom prilikom zaštitnu kacigu i cipele, a ulaz deci mlađoj od osam godina nije ni dozvoljen. 

Ovde se nalazi zaštićeni park prirode

Obilazak zastrašujućeg šetališta znatno olakšava pogled na prekrasnu prirodu koja ga okružuje. Desfiladero de los Gaitanes proglašen je parkom prirode, a na površini manjoj od 20 kilometara kvadratnih nalazi se još niz atrakcija. Poput brane El Čoro i Gaitaneho, pešački mostovi, železnička stanica El Čoro i mostovi preko Gaitanesa, kao i paleolitska pećina Ardales, nekropola Las Agulilas i pećinska crkva Bobastro.

Izvor: Putni kofer

Možda će vas interesovati i:

Nedaleko od Malage, u magičnoj španjolskoj pokrajini Andaluziji, nalazi se šetnica koju nazivaju najopasnijom pješačkom stazom na svijetu. Caminito del Ray, u prijevodu Kraljevski put, nalazi se u klancu Desfiladero de los Gaitanes. Unatoč tome što definitivno nije prikladna za one koji se boje visine, zbog prekrasne prirode koja ju okružuje postala je gotovo obavezna andaluzijska atrakcija koju posjećuju avanturisti, izletnici, oni željni uzbuđenja…

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka