Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njegove zgrade su obojene u hiljade boja: La Boka - najšarmantniji kvart Buenos Ajresa i dom čuvenog stadiona

Njegove šarene zgrade ga čine autentičnim, mada malo njih zna priču koja se krije iza svih tih boja.

 La Boka_67552075.jpg Izvor: Shutterstock

Ulice i avenije koje deluju beskrajno u Bueno Ajresu prekrivaju ceo grad kilometar po kilometar, a iza svakog ugla neke od njih vas očekuje po neko čudo. Jedno od njih je kvart La Boka, prepun boja, kulture i istorije, za koji mnogi tvrde da je najšarmantiji u prestonici Argentine.

Siromaštvo je dobrinelo njegovom upečatljivom izgledu

Glavna atrakcija u komšiliku je njegova ulica: Кaminito. Tokom godina ona je postala jedna od najfotografisanijih na svetu, prvenstveno zbog metalnih zgrada obojenih u hiljade boja koje su doprinele da dobije epitet muzeja na otvorenom.

U njima su nekada živele grupe ljudi ili cele porodice i delile zajedničke prostorije, poput trpezarije ili kupatila. Iako uslovi za život u ovim kućama nisu bili najbolji, njihova arhitektura im je dala harizmu koja ih karakteriše i čini prepoznatljivim. Izrađene od lima i drveta sa "nakačenim" gvozdenim balkonima i ofarbane u šarene boje, postale su simbol.

Same boje potiču od ostataka koje su mornari donosili kući jer je njihova cena bila preskupa. Umesto kupovine, sa prikupljenim ostacima, delovi fasada su farbani postepeno. Zbog toga, sve kuće imaju tako raznoliku paletu boja, što svaku od njih čini unikatnom.

Iako važi za nesiguran kraj, od 50-ih godina prošlog veka je zahvaljujući inicijativi komšija, uspeo da postane pešačka zona u koju su se doseljavali umetnici. Jedan od njih je Benito Martin iz Boke, zaslužan za ime koje nosi.

Osećaj pripadnosti ovom specifičnom kvartu je duboko ukorenjen među njegovim stanovnicima. Toliko da je krajem 19. veka naselje želelo da se osamostali, te je pokrenut pokret za stvaranje Nezavisne republike La Boka.
Pokret je bio snažan, a pobunjenici su čak u jednom trenutku ponosno podigli i svoju zastavu da se vijori iznad naselja.

Ako ste se pitali kako je ona izgledala - zadržano je sve za šta su se stanovnici La Boke borili. Plavo-bele horizontalne linije sa zastave Argentine, dok je umesto sunca u centru za glavni simbole određen grb kuće Savoja (italijanske dinastije), sa frigijskom kapom slobode na vrhu. I tu dolazimo do dela kako najveći broj stanovnika ovog kvarta čini migranti iz Italije tj. njihovi potomci.

Šetajući njegovim ulicama

Posmatrajući gore-dole, na mnogim balkonima zgrada unutar ovog kvarta mogu se videti figure istorijskih ličnosti Argentine, kao što su Evita ili Maradona. Oni danas predstavljaju deo atmosfere i još jedan element suštine postojanja La Boke, simbol siromaštva koji je tokom svog trajanja učinio mnogo, ali nije zaboravio svoje korene.

Još jedna specifičnost je i žuto-palava boja. Gde god da pogledate, ugledaćete obeležje jednog od omiljenih sportskih klubova u zemlji - Boka Juniors je jedan od najpriznatiji i kako mu ime govori u pitanju je tim iz komšiluka.

Osnovala ga je grupa mladih italijanskih imigranata 1905. godine, a njegov stadion La Bombonjera je srce susedstva i tima. Ime će vas možda iznenaditi, ali ima savršenog smisla kada saznate i zašto se tako zove. Stadion ima oblik potkovice i tri odeljka postavljenih jedni na druge, dajući mu oblik koji podseća na kutiju za čokoladne bombone.

Navijači Boka Juniorsa nose ime La 12, koje iza sebe krije posebno značenje za ljubitelje fudbala, a to je da oni sebe smatraju 12. igračem u timu. Taj osećaj se može doživeti na svakom meču, gde atmosfera podseća na slavljeničku, kako na terenu, tako i na ulicama celog komšiluka.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka