Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 planine u čuvene po legendama: Zašto Rip mora da poseti svaki Čeh i gde živi starac koji kažnjava zle ljude?

U Češkoj nalaze i planine i brda posebne po legendama koje ih okružuju.

 Rip planina_1530855707.jpg Izvor: Shutterstock

Može se reći da je reljef Češke države raznolik. Pa se tako na zapadu u Bohemiji, nalazi ravnica kroz koju protiču reke Laba i Vltava i koja je ujedno okružena niskim planinama. Dok se u Moravskoj na istoku mogu videti brojni brdoviti predeli, ali i naći izvor reke Odre. Ipak, ono što mnogi ne znaju da se u Češkoj nalaze i planine i brda ne toliko specifične po svojoj geografiji koliko po legendama koje ih okružuju. 

1. Rip

 Rip planina_1530855707.jpg Izvor: Shutterstock

Visoka svega 459 metara i na 20 km udaljenosti od grada Litomeržice, planina je vremenom postala nacionalni simbol Češke. Pre svega jer je ovde prema legendi, u davna vremena legendarni vladar Čeh, brat Leha i Rusa, naselio svoje pleme nakon dugih lutanja. A kada je upitao narod kako će se zvati zemlja na kojoj su se naselili, svi su počeli da viču kako treba da nosi njegovo ime. 

Stoga ne čudi da je ona danas uvrštena na spisak prirodnih blaga zemlje i da se nalazi pod zaštitom. Takođe, prema narodnom verovanju svaki Čeh bi bar jednom u životu trebao da osvoji Rip. Interesantan podatak je da je kamen sa planine postavljen u temelje Praškog narodnog pozorišta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka