Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iako njegov naziv u prevodu s majanskog znači "crna rupa", ovo ostrvo nazivaju RAJSKIM! (FOTO)

Autor Ivana Dukčević

Uzano ostrvo dužine 45 kilometara na najužem delu širine je samo 600 metara, poznato je po dugim, peščanim plažama belog peska, barovima s karipskom muzikom i po neobičnom biljnom i životinjskom svetu.

 Kolica s voćem na plaži Izvor: Ivana Dukčević

Skoro tačno na "raskršću" između Meksičkog zaliva na severozapadu i Karipskog mora na jugoistoku, u najsevernijem delu poluostrva Jukatan nalazi se ostrvo Holboš (Isla Holbox). Do ostrva se stiže 20-minutnom vožnjom pomalo zasterelim trajektima iz male luke gradića Čikile (Chiquila). Iako naziv ostrva u prevodu s starosedelačkog, majanskog jezika znači "crna rupa", Holboš je najviše nalik malom Raju na Zemlji.

Deo je najvećeg rezervata prirode u Meksiku - Jum Balam (Yum Balam) - čiji prevod s majanskog znači "Gospodin Jaguar", mesto bez automobila i asfaltnih puteva, i gde glavna ulica jedinog gradića na ostrvu nosi naziv Avenija kit ajkule. Duž zemljanih puteva u centru naselja poznatog po zanimljivim, raznobojnim grafitima, meštani i turisti kao prevozno sredstvo koriste golf vozila i bicikle.

Uzano ostrvo dužine 45 kilometara, koje je na najužem delu širine samo 600 metara, poznato je po dugim, peščanim plažama belog peska, barovima s karipskom muzikom na plaži - ispod drvenih streha, i po neobičnom biljnom i životinjskom svetu.

Holboš ima verovatno najlepše plaže u ovom delu Meksika. Vode Meksičkog zaliva nijansa od rezedo-zelene do boje limete – plitke su, mirne i veoma tople, zaštićene Floridom i južnim delom Sjedinjenih Država na severu, istočnom obalom Meksika na zapadu, i Kubom na istoku. Pesak krečnjačkog porekla na plažama Holboša je prijatno hladan, beo, neverovatno sitan, i skoro potpuno utaban. U potpunoj suprotnosti od Mediterana gde je pesak vreo, u koji se hodanjem "upada", i gde je često je potrebno bosonog pretrčati do mora, a zatim se polako prilagoditi na nižu temperaturu vode. Na plažama Meksičkog zaliva, obuća često nije ni potrebna.

 Plaža s belim peskom i čista voda Izvor: Ivana Dukčević

 Ostrvo Holboš u Meksiku11.jpg Izvor: Ivana Dukčević

Iako ostrvo posećuje veliki broj turista, na Holbošu nema velikih hotelskih kompleksa i skoro u potpunosti sačuvana je njegova autentičnost. Hoteli na Holbošu podignuti su na način da se uklope u prirodni ambijent, i često su u pitanju bungalovi od drveta i kamena koji mogu da budu i veoma luksuzni. Na drvenom tremu ispred bungalova, postavljene su mreže za spavanje od vlakana čuvene meksičke henekven agave, od koje se krajem XIX veka pravila brodska užad, i izvozila širom sveta.

Zbog činjenice da su centralni i istočni deo ostrva gotovo nenaseljeni, kilometarske plaže Holboša nikada nisu prepune turista. U samom centru jedinog turističkog mesta, moguće je peščanim stazama iz hotela direktno doći do plaže na kojoj desetine metara oko vas, nema kupača. Duž plaže, tokom čitavog dana prolaze trgovci koji na improvizovanim kolicima nude iseckano voće - mango, papaju i liči, ali i kokosov orah - za piće. Iako je belo "meso" kokosovog oraha većini poznat ukus, i providno "mleko" kokosa - bledo-zelenkasto-žute boje, takođe je veoma osvežavajuće.

Tokom boravka na Jukatanu u Meksiku, saznali smo da je pučina u ovom delu Karipskog mora jedno od samo nekoliko mesta na svetu gde je moguće plivati sa kit ajkulama, i to u periodu između juna i septembra. Rano ujutro, krenuli smo nevelikim čamcem na pučinu - u smeru ka međunarodnim vodama sa Kubom, i nakon tri sata plovidbe uzburkanim Karipskim morem, zaronili i zaplivali pored ovih gotovo bezopasnih grdosija. Ogromne kit ajkule, spadaju u neke od najvećih životinja na planeti i mogu da se vide u vodama severno od ostrva Holboš - i od poznatijeg Kankuna, kako plivaju u potrazi za planktonima.

 Zemljana, prašnjava ulica na ostrvu Holboš u Meksiku Izvor: Ivana Dukčević

 Ostrvo Holboš u Meksiku23.jpg Izvor: Ivana Dukčević

Na samom ostrvu, u laguni Rta Kokos oko ponoći dešava se prirodni fenomen - bioluminiscencija fitoplanktona. Fitoplanktoni spadaju u omiljenu hranu ogromnih kit ajkula, i na ostrvu Holboš posmatraju se po mrklom mraku. Za posmatranje je potrebno da Mesec nije pun, i poželjno da je dodatno prekriven oblacima kako bi mrak bio veći i planktoni vidljiviji. Na posmatranje planktona, poneli smo crnu majicu - ali ne kao odeću. Kada se crnom majicom, po mrklom mraku zahvati voda iz plićaka, na njoj se odjednom vidi na stotine, čak hiljade fluorescentno-belih fitoplanktona kako plutaju. Umeće je majicu polako vaditi iz vode, tako da vam planktoni "ne pobegnu", i kako bi možda uspeli da ih "uhvatite" i postavite na dlan. Lokalni vodič - lovac na planktone, tokom polučasovnog posmatranja uspeo je da dva puta "ulovi" po jedan fitoplankton tako da ga voda ne "odnese", i postavi mi na unutrašnjost dlana. Kakav neverovatan prizor. Nalik jarko-belim, fluorescentnim vrhovima čiode, planktoni bez vode mogu da žive nekoliko minuta i zatim počinju da se "gase". Međutim, ukoliko ih prilikom gašenja blago dodirnete, od toplote ponovo zasijaju na još samo minut ili dva. Zbog potpunog mraka koji je neophodan, ovaj fenomen nije moguće fotografisati, a za snimanje je potrebna profesionalna kamera sa specijalnim objektivom.

Pogledajte fotografije u galeriji:

U zalivu između ostrva Holboš na severu, i kopna na jugu, posetila sam i nekoliko veoma malih ostrva, na koja turisti stižu tokom izleta čamcima. Najčuvenije od njih - Ostrvo ptica (Isla Pájaros), važi za raj pasioniranih ornitologa. Na ovo ostrvo nije moguće pristati, već se ptice - čaplje, flamingosi i pelikani, posmatraju sa drvenog doka u moru - gde stoje privezani čamci, na udaljenosti od oko dvadeset metara od samog ostrva.

Tekst i fotografije delo su autorke Ivane Dukčević i sajta Umetnost putovanja, i zaštićene su Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka