Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispred njih niko ne sme da slaže - inače će mu Usta istine odgristi ruku, ili bar tako legenda kaže

Za ovu reljefnu glavu se priča da služi kao detektor laži.

 Usta istine_466101845.jpg Izvor: Shutterstock

Ukoliko ste nekada gledali film "Praznik u Rimu" iz 1953. godine, možda ste videli scenu u kojoj glumački par Hepbern-Pek stoje ispred čudne kamene maske. U pitanju su Usta istine, mermerni reljef iz 4. veka p.n.e. koji se nalazi uzidan u zidu crkve Svete Marije iz Kosmedina u Rimu, a čija simbolika odgovara likovima koji nisu iskreni jedni prema drugom.

Na reljefu prečnika 1,75 m je prikazano nepoznato božanstvo, sa otvorenim očima i ustima - zbog čega izgleda kao da je iznenađen. Arheolozi i istoričari ni danas nisu sigurni koja je bila njegova prvobitna namena, iako imaju nekoliko ideja. 

S obzirom da se nalazi u blizini stare stočne pijace tj. antičkog foruma Boarium na kom se i danas nalazi hram Herkula Viktora, pretpostavka je da je on tamo korišćen kao poklopac za otvor na sredini krova. Dok druga teorija sugeriše da je on unutar hrama korišćen za ritualno žrtvovanje stoke, Herkulu

Ipak, ima i onih koji tvrde da je on bio deo gradske kanalizacije u elitnijem delu grada, tj. poklopac koji je služio da prekrije odvode koji su skupljali otpadne vode i odvodili ih dalje iz grada. 

Šta god da je istina, on je u 13. veku uklonjen sa svoje prvobitne lokacije i prebačen je u crkvu Svete Marije iz Kosmedina. Od tada pa sve do modernog doba o ovom kamenu u obliku glave nekog starorimskog božanstva ne prestaju da se prepričavaju legende, zbog čega je vremenom postao jedna od neizostavnih atrakcija Večnog grada. 

Jedna od najpoznatijih kaže da će glava svakome ko stavi ruku u njena usta i slaže, odgristi ruku. A narodna predanja govore da su pripadnice lepšeg pola na ovo mesto tokom vekova dovodile svoje muževe i terale ih da se zakunu da su im bili verni. Postoje svedočanstva da su se i pojedini sudski sporovi rešavali upravo ispred čeljusti za koje se verovalo da služi kao detektor laži.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka