Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog njegove lepote često su ga posećivali i mogulski vladari: Zašto Sringara nosi nadimak Venecija Himalaja?

Daleko i visoko na Himalaijima nalazi se Sringara, a na njegovim obalama redovi plutajućih kuća zbog kojih je dobio neočekivan nadimak.

 Sringara _792018517.jpg Izvor: Shutterstock / Sirio Carnevalino

ISTORIJA Sringara seže u 3. vek p.n.e., kada je ravnica Kašmira postala privlačno mesto za život i trgovinu. Ali ovaj grad je  svoj pun procvat dostigao u srednjem veku, kada su se u njemu spojili karavanski putevi. Trgovci sa svih strana sveta su ovde donosili proizvode iz Pakistana, Kine, Tibeta i prodavali ih. 

Vremenom se grad proširio sve do jezera Dal. Njega su napajale lokalne reke i potoci, kao i kanali postavljeni kroz okolne močvare čija uloga je bila da poveže čitav vodeni sistem. Mogulsko stanovništvo se toliko zaljubilo u lepotu jezera i lokalnu klimu da su mnogi njihovi vladari često provodili vreme ovde. Stoga se danas u Sringaru mogu videti ostaci građevina klasične mogulske arhitekture sa prelepim vrtovima postavljenim duž obala.

Ipak, jedna od glavnih atrakcija u njemu danas jesu drvene plutajuće kuće, koje stoje u redovima na obalama jezera, a zbog kojih Dal dobija nadimak "Venecija Himalaja". One su se po prvi put pojavile u 19. veku, kada siromašno stanovništvo nije imalo priliku da izgradi svoj dom na komadu zemlje pa su živeli u čamcima koji su odavno postali zaštitni znak jezera. Vremenom oni dobijaju "krov", i postaju sve duži i duži.

Danas se mogu videti strukture duge i po 40 metara na vodi. Neke od njih i dalje predstavljaju domove u kojima žive čitave porodice, dok su druge pretvorene u hotele za putnike. U upotrebi su i dalje i manji čamci, u službi javnog prevoza, plutajuće tezge ili  radoznalih turista željnih da se upoznaju sa drevnom istorijom i pejzažima koji oduzimaju dah i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Važno je napomenuti da se zimi jezero može zamrznuti, iako se nalazi na geografskoj širini Sredozemnog mora. Ali sve dok prvi led ne okuje Dar, putnici se trude da ne propuste trenutak i provozaju se čamcima preko jezera. U ovom slučaju na raspolaganju im stoji jastučić sa ugljem, kako se ne bi zaledili u nepomičnom položaju dok plove preko jezera usred Himalaja.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka