Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putnici koji prelaze preko njega moraju biti oprezni i brzi - u suprtnom mogu ostati zarobljeni

Ovaj put nije za one plašljive ili koji vole opuštajuću vožnju, jer prelazak preko njega predstavlja trku sa plimom i osekom.

 Le Passage de Gois ou Gôa_1647343765.jpg Izvor: Shutterstock

UKOLIKO se nađete u zapadnoj Francuskoj i put vas odvede ka ostrvu Noarmutije, jedan od dva kopnena puta kojim možete stići do njega je "Le Passage de Gois ou Gôa". Međutim, ono što morate znati kada je on u pitanju jeste da morate biti veoma oprezni dok ga budete prelazili - jer on može nestati za svega par minuta. 

Dužine skoro 5 km, spomenuti put prelazi preko zaliva Burnef, sa ciljem da spoji ostrvo Normutije i grad u kopnenom delu Francuske, po imenu Buoar su Mer. I tako već stotinama godina, a pored modernog puta je čak moguće videti i nasip od mulja koji je lokalno stanovništvo tokom vekova dovlačilo kako bi napravili prirodni prelaz. 

Ali ipak, on je poznatiji po nečem drugom - činjenici da se pojavljuje dva puta dnevno, tokom oseke, zbog čega svako ko želi da putuje na i sa ostrva preko kopna ima nešto više od sat vremena da stigne do njega. Ako putovanje potraje predugo, voda može ponovo da se podigne do 4 m  i zarobi svakog ko se u tom trenutku nalazi na putu. 

Da bi se sprečile veće nesreće prilikom ovih plima, a za sve koji nisu upoznati sa ćudljivom prirodom zaliva, postavljeni su i sigurnosni stubovi niz put tako da svako ko ostane zarobljen može da sačeka pomoć ili sledeće povlačenje. Ono što je posebno interesantno jeste da se na ovom istom mestu svake godine organziuju i trke po imenu "Foulees du Gois", kada svi oni koji to žele mogu da se takmiče sa plimom i osekom. 

Zabeleženo je i da je jedna od etapa Tour de France, 1999. i 2011. godine prolazila ovim putem. Ali ispostavilo se da ovo nije bila najpametnija ideja pošto je kolovoz bio izuzetno klizav i dosta učesnika je zbog toga padalo sa bicikla. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka