Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Održivi grad u kom vlada harmonija i jedinstvo: Aurovil na jugu Indije mnogi smatraju idealnim mestom za život

Svako ko gaji idealističke ideje, trebalo bi da poseti "Grad zore" - čija svrha je da se ostvari jedinstvo i prevaziđu sve podele u društvu.

 Aurovil_1967101996.jpg Izvor: Shutterstock

U državi Tamil Nadu, na jugu Indije nalazi se eksperimentalni grad-država po imenu Aurovil. Ono po čemu je on specifičan jeste život posvećen održivom životu, miru, harmoniji i duhovnosti još od 1968. godine, kada ga je osnovala Mira Alfesa. Danas popularno oslovljavana i sa "Majka", čija poruka glasi: 

"Aurovil želi da bude univerzalni grad u kom muškarci i žene iz svih zemalja mogu da žive u miru i progresivnoj harmoniji, iznad svih vera, svih politika i svih nacionalnosti. Svrha Aurovila je da ostvari ljudsko jedinstvo."

Težnja ka savršenstvu

Na 150 km južno od grada Čenaja i 10 km severno od Pondičerija, nalazi se Aurovil. Ne površini od 20 km kvadratnih, iz pustoši je pre 50 godina stvoren grad koji danas predstavlja ljupko i prijatno mesto, ispunjeno sa dva miliona stabala koje su posadili njegovi stanovnici.

Zanimljivo je da njih ima 3.000 i niko od stanovnika ne koristi novac, kao ni automobile. Umesto toga, oni se bave kultivacijom voća i povrća, sami proizvode većinu prehrambenih proizvoda, zbog čega je samoodrživ i samostalan. Drugim rečima, on je osnovan kao odgovor na sveprisutne podele u društvu.

Na samom ulazu u Aurovil se nalazi Centar za posetioce u kom se mogu saznati sve potrebne informacije o ovom gradu. U njemu se mogu odgledati kratki filmovi ili izložbe, a takođe se mogu kupiti i lokalni proizvodi. Ukoliko želite da se malo bolje upoznate sa čitavim konceptom ovog mesta, možete iznajmiti i neki od bicikla i krenuti u obilazak najveće znamenitosti.

Koja se nalazi u samom centru ovog specifičnog grada - Matrimandir, zlatna sfera koja izgledom podseća na lopticu za golf. Okružen baštama i isprepletan dugim stazama koje vode od Centra za posetioce ka njegovom ulazu. Za Alfasu, ova građevina predstavlja simbol božanskog odgovora na čovekovu težnju za savršenstvom. I svako ko želi da ga poseti, može to i da učini ukoliko rezerviše karte, dan unapred. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka