Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveće atrakcije Azorskih ostrva: Gde se nalazi kafe sa neobičnim minijaturama i vulkan čija visina premašuje 2.000 m?

Na 1.500 kilometara od zapadne obale Evrope nalaze se Azorska ostrva. Ovde nema spektakularnih plaža i nije sunčano svaki dan, ipak ovaj arhipelag se i dalje smatra pravim malim rajem na Zemlji.

 Azori_1889153821.jpg Izvor: Shutterstock

SAN MIGEL je najveće ostrvo Azora i kapija u ovaj neveorvatan svet. On je ujedno i najnaseljenije mesto, na kom se nalazi grad Ponta Delgada sa oko 70.000 stanovnika i veoma bogatim noćnim životom. Pored upoznavanja sa proizvodnjom čaja, duvana, šećera od šećerne trske, ananasa, marakuje, sireva i vina, turisti ovde mogu da posete botaničke parkove i Muzej umetnosti i prirodnih nauka Кarlosa Mačade.

Čim se izađe van granica Ponta Delgade, stupa se na valovit teren, prekriven travnjacima i šumama eukaliptusa i japanskog kedra. Vrstama koje su potisnule suptropske šume kojima pogoduje velika vlaga i stabilne temperature, a koje se još uvek mogu videti na Madeiri i Kanarima

Ukoliko krenete na zapad, stižete do Set Kidadesa, oblasti sa Plavom i Zelenom lagunom u čijoj neposrednoj blizini se nalazi još nekoliko manjih - poput Santjago i Rasa i vidikovca Vista do Rei. Dok se u centru ostrva nalazi Lago de Fogo, a na istoku laguna Furnas, okružena brojnim kraterima i botaničkim parkom Tera Nostra.

Pored San Migela, ne smete propustiti ni ova mesta

Putovanje kroz ovaj zeleni raj usred Atlantika nastavljamo ka centralnoj grupi ostrva. Najvažniji među njima je Piko, čijim prejzažem dominira vulkan visok 2.351 metara. Njegovi vinogradi zaštićeni zidovima od crnog vulkanskog kamena su 2004. godine proglašen za svetsku baštinu, a u lokalnom Muzeju vina je moguće kupiti neko od vina napravljenih upravo od grožđa iz spomenutih vinograda. 

Sledeći je San Žorge, na čijim obalama se nalaze uvale sa najvećom koncentracijom kitova i delfina. Otuda i rivalstvo koje je postojalo vekovima između kitolovaca sa ovog ostrva i susednog Pika. Ipak, ovde nije kraj zanimljivostima kada su interesantne aktivnosti u pitanju, jer se na njemu nalazi i 54 kilometra dugačak planinski lanac sa brojnim stazama za planinarenje, gradovima sa tradicionalnom arhitekturom i centrima u kojima se čuva  proces izrade predmeta od tekstila karakterističnih za Azore.

Potom Fajal, do kog se može stići za pola sata morem ukoliko uhvatite neki od parobroda. U prestonici Horti, još uvek su vidljivi tragovi razaranja izazvani zemljotresom iz 1998. godine. A još jedna od atrakcija je i Cafe de Peter, jedno od najpoznatijih mesta među mornarima u kom se i danas nalaze nautičke karte, zbirka minijatura napravljenih od zuba kitova ili se mogu čuti priče o olujama i susretima sa morskim nemanima i drugim avanturama. 

Na zapadnom kraju se nalaze ostrva Flores i Кorvo - savršena mesta za sve ljubitelje prirode. Ispunjena suptropskim šumama, vulkanima, lagunama, liticama, uvalama, ostrvcima, rtovima, vodopadima i karakterističnim ravnim zemljištem po imenu fajas. A najpoznatiji među njima su Seta Lagos, stepenasti niz jezerca povezanih poput brojanice i Faja Grande, gusta šuma kroz kroz koju prolaze brze reke. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka