Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakoračite s nama u Hogvorts: Na ovim mestima su snimane scene koje su se odvijale unutar magičnog zamka

Za potrebe snimanje scena koje se odvijaju u izmišljenoj školi Hogvorts, iz serijala filmova o Hari Poteru, iskorišćeno je nekoliko lokacija. Ovo su one koje mogu posetiti i turisti.

 hogvorts_1656261391.jpg Izvor: Shutterstock

Svi koji vole svet mašte i fantazije, znaju i za Hogvorts, školu za čarobnjake i veštice iz popularnog serijala o Hariju Poteru. U njemu se nalaze astronomski tornjevi i tamnice u koje su smeštene učionice i spavaonice, trpezarija sa spektakularnom tavanicom i sovarnik. Ali da li ste se nekada zapitali postoji li ovakav zamak?

Odgovor je i da i ne. Pre svega jer je dvorac Hogvorts kakav znamo iz knjiga, filmova i igrica u potpunosti fikcija. Međutim, neke delove građevine koje možete videti u filmu postoje i u stvarnosti, ali nije u pitanju samo jedna - već ih ima nekoliko. Zato, zakoračite sa nama u magični svet. 

1. Zamak Alnvik u Nortamberlendu

Ovaj zmak se najviše koristio za potrebe snimanja prvog i drugog dela filma o Hariju Poteru. Ono što je karakteritično za njega jeste da niko ne zna kada je izgrađen, iako se većina istoričara slaže da je postojao za vreme Normana. Negde početkom 14. veka ga otkupljuje Henri Persi, a zanimljivo je da se on i dalje nalazi u vlasništvu njegovih potomaka. 

Do Alnvika je najlakše stići iz Edinburga, a ono po čemu je najpoznatiji među poštovaocima Harija Potera jeste da se u njemu organizuju časovi letenja. 

2. Krajstčrč koledž na Oksfordu

Dugački drveni stolovi na kojima se neprestano nadopunjuje hrana i veličanstvena i magična tavanica iznad - da, u pitanju je Velika dvorana. U prva dva filma o Hariju Poteru, koledž Krajstčerč u Oksfordu je korišćen kao snimanje scena koje su se odvijale u Velikoj dvorani i na stepeništu koje vodi do iste. 

3. Železnička stanica Gotland

Gotovo da nema deteta koje u poslednjih dvadeset godina nije maštalo da nakon navršenih jedanaest godina dobija pismo i odlazi na perona 9 i 3/4, odakle vozom ide u školu za veštice i čarobnjake. Voz koji se može videti u filmovi postoji i saobraća u Škotskoj pod nazivom Jacobite Express. Ali stanica kod Hogvortsa je u stvari železnička stanica Gotland, koju možete i sami da posetite i to prilično lako jer se nalazi u srcu Nacionalnog parka Jork Murs, poznatog po nestvarnim pezažima. 

Sledeća stanica, zabranjeni odeljak. 

4. Bodlean biblioteka

Verovatno da većina starih biblioteka podseća na onu koja se može videti u filomovima o Hariju Poteru, ali gde se nalazi ona prava? Odgovor je - Oksford, i ona je takođe otvorena za posetioce. U pitanju je najstarija čitaonica na spomenutom univerzitetu po imenu Djuk Hamfri u Bodlean biblioteci, koja potiče iz 15. veka. 

5. Učionice

Lakok opatija je poslužila kao učionica profesora Snejpa u prvom delu. Kasnije je rekonstruisana i prenesena u studio koji je poslužio za snimanje ostalih delova. 

Dok je katedrala u Durhamu poslužila za snimanje scena koje se odvijaju u učionici preobražavanja, stroge i uvek pravične profesorke Mek Gonagal. 

Scena u kojoj Hermiona objašnjava Ronu da nije levioSAAAAA, već leviOsa u učionici za čini je sada već kultna, a nastala je unutar zidina škole Harou, koja se nalazi u Midlseksu. A zanimljivost vezana za nju je da hrastovi zidovi ove učionice čuvaju potpise bivših učenika - uključujući neke koje možda poznajete, poput Vinstona Čerčila.

Poznata po svojim nepouzdanim proročanstvima - makar većini - profesorka Trilejni je živela i dražala predavanja u jednom od tornjeva zamka. A da bi se došlo do njega, mora se krenuti jednim od brojnih vijugavih stepeništa Hogvortsa. Stoga su reditelji serijala izabrali stepenice koje najviše odgovaraju opisu a nalaze se u jednom od tornjeva katedrale Svetog Pavla u Londonu.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka