Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što treba da znate o nadolazećoj super plimi u Mon Sen Mišelu i Sen Malou: Kada se očekuje vrhunac?

Prirodni fenomen tipičan za oblast Bretanje i Normandije je tokom vremena postao prava turistička atrakcija. ovo je sve što treba da znate on njoj.

 Mon Sen Mišel_1498069199.jpg Izvor: Shutterstock

PREMA podacima koje su naveli stručnjaci, treća nedelja februara će Sen Malou i Mon Sen Mišelu doneti plime koje će premašiti koeficijent 100. Drugim rečima, svi oni koji se nađu u njihovoj blizini moći će da uživaju u jednom od najpoznatijih prirodnih fenomena Bretanje i Normandije. 

Super plima stiže krajem februara

Da bi neka plima uopšte bila nazvana super plimom, ona mora da premaši koeficijent od 100. Što će se na spomenutim lokacijama desiti upravo danas - 21. februara, kada će pomenuta magnituda u 20 časova i 26 minuta dostići 111 poena. U tim trenucima nivo mora  će se popeti za 12,83 metra iznad uobičajenih vrednosti. Dok će plima sutra - iako sa nižim koeficijentom, dostići 13,24 metara u 08 časova i 44 minuta, nakon čega će se smanjivati dok joj koeficijent ne opadne ispod 100.

Zašto do ovoga dolazi?

Pre svega jer se ušće reke Rans u ovom delu širi i pretvara u močvarno tlo. Dok vetar sa Lamanša i topografija okolne obale utiču da visina plime i oseke bude drastično veća odnosno niža. 

Na koji način se gradovi štite? 

Još od samog osnivanja Sen Maloa i Mon Sen Mišela, građeni su zaštitni zidovi. Čak i danas se sa njihovih zidina mogu videti različite drvene barijere koje su u prošlosti zaustavljale eroziju mora i talase. Vremenom su na reci Rans dodate i kapije kako bi se regulisao njen tok i smanjili uticaji plime i oseke koliko je to moguće. 

Da li je bezbedno posmatrati ovaj fenomen?

Posmatranje super plima na obe destinacije je bezbedna za putnike sve dok nema velikih talasa ili oluje. Meteorološka merenja i prognoze omogućavaju lokalnim vlastima da reaguju na vreme i da ograniče pristup potencijalno najopasnijim tačakama.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka