Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnim danom Moskovskim metroom se preveze oko 8 miliona putnika, ali on je poznatiji po nečem drugom - svojoj lepoti

Jedan od najpoznatijih simbola Moskve je metro, čije stanice mnogi smaraju remek-delima.

 Moskovski metro_645079114.jpg Izvor: Shutterstock

KADA razmišljamo o podzemnoj železnici obično u glavi stvaramo sliku mračnih mesta, sa golim zidovima i pokojim pacovom. Istina je da metro stanice uopšte ne moraju biti takve, čak štaviše postoji nekoliko desetina njih koje se izdvajaju po svojoj lepoti. Poput onih u Berlinu, Minhenu ili Portu. Ali postoji jedan metro koji se po ovim pitanju izdvaja čak i od navedenih, kako po svojoj lepoti tako i po broju putnika koje preveze - u pitanju je Moskovski.

U gotovo svim većim gradovima Rusije, metro stanice predstavljaju zadivljujuća arhitektonska dela. Koja više podsećaju na luksuzne sale dvoraca nego na ulaze u podzemne saobraćajne mreže. Ono što ih karakteriše jeste da je svaka od njih drugačija, ukrašena raznobojnim mozaicima i vitražima, kao i velikim lusterima koji vise sa plafona. Stoga, one više podsećaju na male galerije ispunjene umetničkim delima. 

Kada je konkretno u pitanju Московский ордена Ленина и ордена Трудового Красного Знамени метрополитен имени В. И. Ленина, njegova dužina iznosi 325,4 km i on povezuje 194 stanice. Procene su da se tokom prosečnog radnog dana njima proveze oko 8 miliona ljudi, a interesantan podatak je da svi oni mogu da razaznaju u kom pravcu se kreću na osnovu glasa spikera. Naime, ukoliko čuju muški glas linija se kreće u pravcu kazaljke na satu, a kada se ženski glas čuje u suprotnom smeru. 

Metro se širi

Prva linija je otvorena 15. maja 1935. godine, i povezivala je Sokoljnik sa Parkom Kulture. U nardne dve godine ona je prešla reku Moskvu, a do početka Drugog svetskog rata uvedene su još dve linije. Već rada, stanice dobijaju neke nacionalne simbole kao dekoraciju, a stilom dominira popularni art-deko. 

Do nastavka izgradnje je došlo nakon 1945. godine i tada je uspostavljena Kružna linija i deonica Arbatsko-Parkovske linije. I upravo one predstavljaju vrhunac arhitekture moskovskog metroa, kako u estetskom smislu tako i u praktičnom. Bar kad su u pitanju duboke Arbatske deonice, zamišljene kao pruge sa atomskim skloništima u slučaju atomskog napada. 

Međutim, već krajem pedesetih godina, ekstravagantni dekor na većini novoizgrađenih stanica je pojednostavljen. Umesto originalnog plana, primenjen je tipski po imenu "Sorokonožka", koji je podrazumevao uniformni izgleda sa belim mermernim i keramičkim pločicama. On je primenjivan do sedamdesetih godina, kada se u modu opet vratila raskoš. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka