Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavirite kroz najpoznatiju ključaonicu Rima i otkrijte - šta se nalazi sa druge strane?

Ukoliko nikada niste bili u Večnom gradu ili ste "preskočili" ovu zanimljivu turističku atrakciju, ne brinite jer ćemo vam otkriti sve o čuvenoj aventinskoj ključaonici.

 Aventinska ključaonica_1224325630.jpg Izvor: Shutterstock

SAMO ime sugeriše da je u pitanju ključaonica koja se nalazi na jednom od sedam brda Rima, međutim, ona nije obična. Kad pogledate kroz nju ugledaćete jednu od najvećih turističkih atrakcija na svetu, uokvirenu bajkovitim pejzažem rastinja koje se nalazi odmah iza vrata. Ali to nije sve jer i zgrada kojoj pripada ima izuzetno zanimljivu istoriju, povezanu sa jednim verskim viteškim redom. 

Pre svega, kako stići do ove ključaonice?

U podnožju Aventinskog brda, prvo treba pronaći Circus Maximus, zatim skrenuti levo i poći ka Bašti ruža Rima i Bašti narandži, a potom zaobići baziliku Svete Sabine. Kada se nađete na Trgu Malteških vitezova ugledaćete njihovu ambasadu sa vratima na kojima se nalazi ključaonica. Ukoliko ovo nije dovoljno precizno objašnjenje najbolji znak da se o spomenutoj ključaonici radi jeste veliki broj turista koji strpljivo čekaju red ispred velikih tamnozelenih vrata da provire kroz staru ključaonicu u sredini.

Istorija koja se krije iza ključaonice

Ključaonica danas predstavlja jednu od najbolje čuvanih gradskih znamenitosti. Ipak, većina ljudi za nju nikada nije čula. To doprinosi njenoj misterioznosti. Čak i oni koji se nađu blizu skromnih vrata na kojima se nalazi, ukoliko ne znaju da je tu, proći će pored nje ne sluteći da su propustili priliku da nesvakidašnji pogled Papsku baziliku svetog Petra u Vatikanu - kako glasi njen pun naziv. 

Ključaonica je deo imovine koja je u vlasništvu Malteškog viteškog reda, rimokatoličkog verskog reda vitezova krstaša koji su formirani u Jerusalimu tokom XI veka. Oni prema međunarodnom pravu danas uživaju suverenitet, a na imanju na kom se nalazi ključaonica, nalazi se i ambasada ovog reda u Italiji.

Rezidencija je prvobitno pripadala Alberiku II, plemiću koji je vladao Rimom od 932. do 954. godine, da bi kasnije u X veku postala benediktinski manastir. Sa svojom strateškom lokacijom na brdu i povoljnim pogledom na reku Tibar, ona je predstavljala prirodan izbor za sedište vitezova Templara u srednjem veku. Međutim, kada su u XIV veku poraženi, imovina je preneta na vitezove Hospitalce, prethodnike sadašnjeg reda Malteških vitezova.

Kao što je već spomenuto, imanje se nalazi na Trgu Malteških vitezova, koji je projektovao Đovan Batista Piranezi u drugoj polovini XVIII veka. Njemu je kao inspiracija za ovaj projekat poslužila jedna rimska legenda, prema kojoj je brdo Aventin zamišljeno kao brod koji će otploviti na nebo. Zbog toga je tvorac Trga u njega ugradio mnoge nautičke elemente, među kojima i tamnozelena vrata koja simbolizuju ulaz na palubu broda. Uređene bašte u koje pogled uroni kada pogleda kroz ključaonicu, osmišljene su kao užad i oprema na njemu. 

Do danas ostaje nejasno da li je ključaonica namerno poravnata sa kupolom Bazilike svetog Petra, iako bi svako ko se nađe na ovom mestu i pogleda kroz nju mogao da se zakune da je sve brižljivo isplanirano.

Uostalom, pogledajte i sami:

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka