Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Lososovo oko': Plutajući istraživački centar norveškog Hardangerfjorda - posvećen održivosti

Lososovo oko predstavlja inovativnu strukturu posvećenu morskoj održivosti, koja na prvi pogled izgleda kao da pluta u vodama Hardangerfjorda, u Severnom moru.

 Lososovo oko-0724815450.jpg Izvor: Profimedia

SVETLUCAVA plutajuća građevina "Lososovo oko" je od samog početka bila predodređena da bude ikona arhitektonskog dizajna skandinavskih zemalja. Ono što ga izdvaja od drugih jeste struktura obložena blistavim panelima od nerđajućeg čelika od koje se odbija sunčeva svetlost, a čiji sjaj se može videti sa nekoliko kilometara udaljenosti. Pa čak i pri sletanju na obližnji aerodrom ili preko najnovijih satelitskih snimaka postavljenih na Google Earth-u.

U carstvu lososa 

Inovativni i avangardni dizajn koji je kreirao danski arhitektonski studio Кvorning Design, promovisao je Sondre Eide. Njihova zamisao je bila "da stvore simbolično mesto na kom će istraživači moći da diskutuju i razmenjuju ideje o održivom ribolovu".  Posebno o lososu, glavnoj zvezdi norveške gastronomije i privrede, kao i o uticaju njegovog lova na životnu sredinu. Što je veoma važno ako se uzme u obzir da se više od polovine ove ribe koja se proda u svetu, uzgaja u hladnim vodama oko Norveške

Temelji "Lososovog oka" nalaze se na dubini od 300 m, dok konstrukcija teška 1.256 tona zauzima površinu od 100 metara kvadratnih. Dizajniran je da izdrži talase veće od 4 m, a 9.500 ploča od nerđajućeg čelika nastoje da imitiraju sjajne srebrne krljušti ribe. Na vrhu ima rupu koja simbolizuje riblje oko i predstavlja panoramsku terasu sa pogledom na fjord od 360 stepeni. 

Unutar prostora koji zauzima 650 metara krvadratnih, nalaze se prostorije za konferencije, učenje, bioskop i restoran, kao i površina sa interaktivnim eksponatima. Objekat ima četiri sprata - od kojih je jedan pod vodom - koji su povezani spiralnim rampama tako da tokom obilaska, posetilac može da se zaustavi ispred informativnih panela, komunicira sa ekranima postavljenim na zidovima i uđe u sobe. Sa ciljem da inspiriše ljude u borbi za održivost i poboljšaju uticaj akvakulture kroz upoznavanje sa ekološkim problemima sa kojim se suočava. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka