Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropske božićne pijace sa najdužom i najzanimljivijom tradicijom: 13 gradova koje ne smete da zaobiđete krajem godine

Autor Aleksandra Cvetić

Već od sredine novembra, mnogi evropski gradovi se pretvaraju u mali mikrokosmos ispunjen tezgama, svetlima i božićnim pesmama.

 Kopenhagen Advent_533661913.jpg Izvor: Shutterstock / RPBaiao

POČETKOM DECEMBRA, kada zima i sneg "prekriju" evropski kontinent, toplina i svetlost božićnih pijaca ispuni trgove njegovih  metropola. Osmišljene još u 16. veku sa ciljem da se ljudi sastaju na prijatnom mestu kada nastupi hladno vreme, do danas su ostale jedna od najpopularnijih manifestacija tokom ovog dela godine. 

Ovo je spisak božićnih pijaca koje, ukoliko se nađete u nekom od ovih gradova, nikako ne smete da propustite: 

1. Berlin, Nemačka

 Advent u Berlinu_768020350.jpg Izvor: Shutterstock

Nemačka prestonica je domaćin šezdesetak božićnih pijaca na svojim bulevarima, trgovima, uskim ulicama i muzejima. Ipak, za glavnu u gradu ali i celoj Nemačkoj se uzima ona koja je postavljena ispred barokne palate Šarlotenburg. Sa velelepnim zamkom koji natkriljuje pijacu, predstavlja prizor koji deluje kao da je zamrznut u vremenu, a pored kvalitetnih zanatskih proizvoda koji se ovde mogu kupiti poznat je i po tome da ima i grejanje.

Održava se od 26. novembra do 26. decembra.

2. Belfast, Severna Irska

 Belfast_766982383.jpg Izvor: Shutterstock / stenic56

Smatra se da je prestonica Severne Irske jedna od prvih u Evropi koja je otvorila božićnu pijacu. U okruženju u kom se verska mišljenja često sukobljavaju, ova tradicionalna manifestacija predstavlja svečano mesto srdačnih susreta. Pored tipičnih tezgi sa božićnim predmetima i poklonima, u Belfastu postoji i mogućnost obilaska zamka ispred kog se nalazi pijaca i to u pratnji vodiča.

Održava se od 17. novembra do 22. decembra.

3. Zagreb, Hrvatska

 Advent Zagreb_1058123924.jpg Izvor: Shutterstock

Glavna božićna pijaca u Zagrebu se nalazi u samom srcu grada, odmah preko puta železničke stanice. Velika atrakcija je veličanstveno klizalište - u čijoj neposrednoj blizini se nalazi i Muzički paviljon iz 1891. godine, iz kog dopiru božićne pesme. Ako imate sreće da posetite glavni grad Hrvatske tokom popularnog Adventa, pored brojnih tezgi na kojima se prodaju rukotvorine i topli napitci, moći ćete da uživate i u nekoj od poslastica tipičnih za Balkan.

Održava se od 1. decembra do 6. januara.

4. Erfurt, Nemačka

 Erfurt Advent_121381492.jpg Izvor: Shutterstock

Božićna pijaca grada Erfurta nalazi se na Domplacu, koji okružuju impozantna katedrala Santa Maria i crkva San Severo. Ono što odmah privuče pogled svakog ko se u ovom okruženju tokom proslava nađe jeste najveće srednjevekovno zvono na svetu, izliveno 1497. godine. Na brojnim štandovima se mogu naći rukotvorine na kojima se nalazi ovaj simbol grada, koji će vas podsećati na ovo neobično mesto kada se vratite kući.

Najbolje vreme za posetu je krajem novembra, prilikom svečane ceremonije otvaranja. 

5. Budimpešta, Mađarska

 Budimpešta Advent_537948490.jpg Izvor: Shutterstck / essevu

Sve od poslednje nedelje novembra pa do Božića, šarmantni istorijski centar ovog grada ispunjen je raznobojnim lampicama i božićnom ikonografijom. Ova transformacija ima dva centra iz kojih se širi. S jedne strane, trg Verešmarti gde se nalazi najveća pijaca u gradu i zemlji, i sa druge strane, trg isperd bazilike Svetog Stefana, gde se nalazi ogromna jelka, klizalište i niz štandova koji doprinose svečanom izgledu grada.

6. Drezden, Nemačka

 Drezden Advent_709473601.jpg Izvor: Shutterstock

Moglo bi se reći da se ceo Drezden pretvori u scenu sa božićne razglednice kada stigne kraj godine. Ovo ne čudi ako se uzme u obzir da Štricelmarkt na trgu Altmarkt, postoji još od 1434. godine i da od tada održava svoju autentičnost. Njegove glavne odlike pored same lokacije su stepenasta piramida Ercgebirge i jelka oko koje se u svim pravcima šire tezge i božićna rasveta.

Održava se od 23. oktobra do 24. decembra. 

7. Salcburg, Austrija

 Salcburg Advent_1220960992.jpg Izvor: Shutterstock

Oni koji u božićnom periodu posete glavni grad regiona Salkamergut u Austriji, zateći će se u mestu koje je ispunjeno radošću i euforijom.

Božićna pijaca u Salcburgu, gradu koji se obogatio prodajom soli, po prvi put je organizovana u 15. veku na prostoru oko gradske katedrale i veličanstvene tvrđave Hohensalcburg. Danas je ovaj događaj upotpunjen širokim spektrom izložbi jaslica i događajima poput koncerta "Adventblasen", na kome ansambl Salcburger Turmblazer oduševljava slušaoce svakog četvrtka i subote u 18:30 časova.

Održava se od 22. novembra do 26. decembra.

8. Pariz, Francuska

 Pariz Advent_781954150.jpg Izvor: Shutterstock / Kiev.Victor

Tokom praznika, širom Pariza mogu se naći brojne božićne pijace, ipak, ona najpoznatija i najpopularnija u celoj Francuskoj se nalazi na Marsovim poljima. Tokom božićne sezone, više od 100 tezgi sa rukotvorinama i tradicionalnim jelima ispuni ovo mesto ispod Ajfelove kule, u čijoj blizini se nalazi i ogromno klizalište na kom može da se kliza svako ko želi u potpunosti da oseti duh praznika.

9. Beč, Austrija

 Beč Advent_719357683.jpg Izvor: Shutterstock

Na oko 150 bogato opremljenih tezgi Kristkindlmarketa na Trgu gradske kuće, sigurno ćete pronaći božićni poklon, ukras za jelku, slatkiše i tople napitke, po vašem ukusu. Ipak, to nije sve, jer se u unutrašnjosti Rathausa održavaju se i zanimljive radionice za decu, a može i da se posluša neki od mnogobrojnih međunarodnih horova dok peva božićne pesme. Održava se od 17. novembra do 26. decembra.

Pored ove pijace, druga najpoznatija u Beču je smeštena kod palate Šenbrun. Ono što je posebno interesantno u vezi nje je da se odmah po završetku božićne na nju nadovezuje i novogodišnja koja traje od 27. decembra do 6. januara. 

10. Rim, Italija

 Rim Advent_1052307137.jpg Izvor: Shutterstock / Shuang Li

Glavna božićna pijaca u Rimu održava se u veličanstvenom ambijentu, u blizini antičkog stadiona Domicijana i oko veličanstvenih fontana među kojima je najpoznatija Fontana četiri reke iz 1651. godine - na Trgu Navona. Pijaca je posvećena dobroj veštici Befani, stoga ne čudi da se na tezgama pored ukrasnih predmeta i figura za ukrašavanje jasli, igračaka i bombona, ovde mogu naći i čarape prepune slatkiša koje ona navodno poklanja deci na praznik Sveta tri kralja. 

Održava se od 1. decembra do 6. januara.

11. Kopenhagen, Danska

 Kopenhagen Advent_533661913.jpg Izvor: Shutterstock / RPBaiao

Park Tivoli, u glavnom gradu Danske tokom decembra postaje idealno mesto za porodičnu posetu zahvaljujući brojnim prazničnim atrakcijama i uživaju na velikim zelenim površinama. Tom prilikom on je preplavljen božićnom rasvetom i ukrasima, a samo jezero na kom se nalazi pretvara se u klizalište. Kao i onaj u Belfastu, i ovaj u Danskoj je jedan je od prvih u Evropi koji je otvorio svoja vrata, ali da bi ste prošetali kroz njegove štandove potrebno je platiti ulaznicu. 

Održava se od 17. novembra do 31. decembra.

12. Prag, Češka

 prag Advent_682398709.jpg Izvor: Shutterstock

Nebitno da li se u njemu nađete po danu ili tokom noći, Starogradski trg češke prestonice vratiće vas u prošlost. Zato Prag predstavlja jednu od omiljenih destinacija za sve ljubitelje božićnih pijaca, koja je smeštena u podnožju Bogorodičine crkve. Na njoj možete da kupite čuveno češko posuđe, ručno rađen nakit, drvene igračke i lutke, ili da grickate slatkiše, ispijate kuvano vino ili grog.

Održava se od 1. decembra do 6. januara.

13. Stokholm, Švedska

 Stokholm Advent_157895393.jpg Izvor: Shutterstock

Stokholmska pijaca je više od sajma, jer izgleda kao muzej na otvorenom zahvaljujući okruženju u kom se nalazi i zanatlijama na štandovima. Uske uličice starog grada već vekovima su nemi svedoci božićnih pijaca, na kojima miris kuvanog vina i tradicionalnih jela doprinose osećaju praznične atmosfere.

Održava se od 24. novembra do 23. decembra.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka