Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesto iz snova za skijaše oslikano je poput bajke: Dobro došli u Garmiš-Partenkirhen, šarmatnu zvezdu zimskih sportova

Većini je poznat po čuvenoj skakaonici, ljubitelji zimskih sportova ga već obožavaju, ali postoji još stvari koje nudi šarmantni Garmiš-Partenkirhen.

 Garmiš-Partenkirhen Izvor: Milana Petrović

Krupne pahulje vitlale su se na svetlosti ulične svetiljke. Temperatura vazduha bila je u minusu, a iz sporedne ulice su dopirali žamor ljudi, muzika i miris kuvanog vina. Stigli smo u Garmiš-Parterkirhen, veliku zvezdu zimskih sportova i junaka čuvene Turneje četiri skakaonice, poznate, između ostalog i po tome što nam svakog 1. januara, tradicionalno, ski-skakači sa skakaonice u Garmišu sa ekrana gotovo uskaču u sobu.

Međutim, mestašce u Bavarskim Alpima u okrugu istog imena (Garmiš-Partenkirhen), nadomak Cugšpica, najvišeg vrha u Nemačkoj, ima još mnogo toga da ponudi posetiocima.

Iako je istorija života u ovom području duga, mestašce, nekada zapravo dva: Garmiš i Partenkirhen, zasluge za svoj autentični izgled duguju luftmaleraju koji se ovde "razmahao" u punom sjaju. Baš kao i pivo, kobasice i lederhozne, ovo bavarsko fasadno slikarstvo je naročit fenomen.

 Pogled na krovove pod snegom skakaonicu u Garmiš-Partenkirhenu
Pogled na skakaonicu u Garmiš-Partenkirhenu
Izvor: Milana Petrović

 Kuće oslikanih fasada u Garmiš-Partenkirhenu
Kuće oslikanih fasada u Garmiš-Partenkirhenu
Izvor: Milana Petrović

Fasade kuća od najviše tri sprata, oslikane su najčešće motivima iz Biblije i svakodnevice, od posla sa životinjama do proslava. Pored predstava arhitekekte ovde upotrebljavaju slikarstvo kako bi imitirali elemente građevinarstva. Na ovim šarmantnim kućicama oko vrata i prozora naslikani su pilastri, timpanoni, sltilizovani okviri kao i medaljoni i grbovi. Majstori XVIII i XIX veka su često koristili i ornamentalnu štukaturu, sve u intenzivnim bojama i u kombinaciji sa drvenim šalonima i ogradama na terasama.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Interesantno je da su i vlasnici kuća novijeg datuma ispoštovali tradiciju, te osim u materijalu, nema drugih drastičnih stilskih odstupanja, pa se ovom iluzionističkom slikarstvu na fasadama možete diviti i na novijim kućama.

 Novije kuce u Garmiš-Partenkirhenu, na kojima su oslikane fasade Izvor: Milana Petrović

Najautentičnija celina sačuvana je u Paterkirhenu u istorijskoj Ludvigovoj ulici, gde su jedna do druge, načičkane dekorativne fasade u različitim nijansama, kojima u ovom periodu godine, božićna dekoracija daje poseban ton. Nekada je ovom ulicom šetao i jedan od poslednjih kompozitora romatizma Rihard Štraus (koji nije u srodstvu sa poznatim prezimenjakom), čiji se Institut danas nalazi u njenoj blizini. Kaldrmom ovog muzeja na otvorenom, danas šetaju brojni turisti koje ne napušta utisak da se nalaze u bajci braće Grim o Ivici i Marici, ili kako bi Nemci rekli Hänsel und Gretel.

 istorijska Ludvigova ulica u Garmiš-Partenkirhenu.jpg Izvor: Milana Petrović
 Fasada na kuci u Garmiš-Partenkirhenu Izvor: Milana Petrović

 Fasada na kuci u Garmiš-Partenkirhenu2.jpg Izvor: Milana Petrović

Iz straha da neku kuću ne propustite, zavirićete u baš svaku uličicu Paterkirhena, a kada to uradite, spremni ste da krenete dalje. Ono što će vam svako preporučiti je odlazak na Cugšpic, vozom ili žičarom, ili u kombinaciji, ali voz je svakako preporuka jer je ova železnica nešto čime se duže od veka meštani posebno ponose. Vozom ili žičarom, ili opet u kombinaciji možete da stignete i do obližnjeg Alpenšpica i uživate u pogledu sa vidikovca. Ako skijate, sa ovog i drugih okolnih vrhova do podnožja vode brojne staze, toliko hvaljene da su ovom gradiću donele slavu, ali i ujedinjenje.

Naime, nekada su Garmiš i Parterkirhen bila dva odvojena mesta, sve dok se uoči Zimskih olimpijskih igara 1936. godine nisu ujedinili kako bi organizacija velikog događaja bila potpunija.

Kada je reč o hrani u ovom gradiću možete da jedete baš sve, do tajlandske do grčke i meksičke hrane, ali ono što svakako morate da probate su - pogađate? Bavarske perece, kobasice i pivo.

 Garmiš-Partenkirhen Izvor: Milana Petrović

Dobro najedeni možete u šetnju i u obližnji Cvetne livade park prirode Amergau na Alpima, najmanji nacionalni park u Bavarskoj u kom rastu retke orhideje i lincura.

Turistička organizacije Nemačke prepoznala je važnost očuvanju tradicija i prihvatanja različitih kulturnih uticaja prezentujući autentična, lokalna iskustva, ali istovremeno nudi i lepotu odmora u ruralnim okruženjima. Ulaganje u razvoj mesta i raznoliku ponudu doprinelo je i tome da Garmiš-Partenkirhen možete da posetite u bilo kom delu godine, ne samo zimi.

Sveukupno, sigurno je da će te danima nakon povratka kući setno listati galeriju fotografija koje ste snimili, sa mišlju da morate još jednom da se vratite u Garmiš-Partenkirhen, makar u prolazu.

Promo

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka