Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrt dostojan persijskih šahova - Šazde: Napušten projekat koji danas predstavlja nacionalni simbol Irana

Autor Aleksandra Cvetić

Vrt Šazde danas u Iranju predstavlja nacionalni spomenik, svrstan u red najboljih primera persijskih vrtova uopšte.

 Šazde_1455910235.jpg Izvor: Shutterstock

SREDINOM 19. VEKA po naređenju tadašnjeg vladara Kermana, Muhameda Hasana Kana Sardara Irvanija izgrađen je vrt Šazde. Iako je ovo mesto odabrao iz razloga što se nalazilo u podnožju planine Tigran i duž Puta svile, on nije doživeo da vidi završetak izgradnje velelepne bašte. 

Postoji čak i legenda koja se vezuje za njegovu smrt i ovu građevinu, a koja govori da kada je tužna vest doprla i do ušiju samog persijskog šaha - deo ulaza se urušio i završio u reci koja ga je odnela. Što je možda priča koja je pokušavala da objasni zašto je nakon smrti Muhameda čitav projekat napušten i prepušten zaboravu. 

U prevodu na srpski naziv znači "Prinčev vrt" i danas predstavlja jedan od nacionalnih spomenika Irana, koji se od 2011. godine nalazi i na Uneskovoj listi svetske baštine. Pored svoje istorijske važnosti, Šazde posetioce privlači i neverovatnom prirodom koja okružuje bašti pravougaonog oblika smeštenu na površini od 5,5 hektara. 

Sastoji se od ulazne konstrukcije i kapije na donjem i dvospratnog objekta na gornjem kraju. Prostor između njih je ispunjen fontanama koje su projektovane da prate prirodni nagib terena, što ih svrstava u neke od najboljih primera persijskih vrtova koji na vešt način koriste klimu i topografiju okolnog terena. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka