Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blistavo dostignuće arhitekture: Monumentalno groblje Milana - mesto gde mrtvi počivaju okruženi lepotom

Autor Aleksandra Cvetić

Šetajući Milanom možda ćete naići i na Monumentalno groblje, gde leže neki od slavnih stanovnika ovog grada ali i gde se mogu videti prava mala arhitektonska remek-dela.

 Monumentalno groblje u Milanu_1978574420.jpg Izvor: Profimedia

MONUMENTALNO GROBLJE U MILANU ili u originalu Cimitero Monumentale di Milano, dizajnirao je davne 1866. godine Karlo Makijakini, verovatno ni ne slutivši da će grobnice na ovom mestu ispunjavati ljudi čija imena sada nose glavne stanice, ulice i trgovi ove metropole u Italiji

Na groblju se može videti nekoliko mauzoleja koji pripadaju istaknutim lokalnim bogataškim porodicama, ali i velika Famedio ili Kuća slavnih, sa grobnicama počasnih građana koji su svojim radom i delima iza sebe ostavili brojne doprinose. Među najistaknutijim je svakako Alesandro Manconi, jedan od najvećih lirskih pesnika italijanskog romantizma i poezije uopšte.

Sa arhitektonske strane Famedio predstavlja blistavo dostignuće nesrednjovekovnog enterijera, upotpunjenog gotičkim detaljima i dekorativnim cvetnim i geometrijskim motivima. Ali njegova klasična lepota, čiji cilj je da ostavi utisak neprolaznosti se nastavlja i izvan nje.

Mnoštvo grobnica na groblju, kao i skulptura i mauzoleja sami za sebe predstavljaju umetnička dela različitih stilova i preferencija preminulih koji tu počivaju, ostavljajući iza sebe jednu vrstu priče o njihovim nekadašnjim životima. 

Pa tako ako se uzme na primer grobnica Antonija Berkanija - koji je nekada bio poznat i italijanski industrijalac i bogataš - koja ima stub u obliku Vavilonske kule, ukrašenom scenama iz Stradalnog puta Isusa Hrista. Ona svakako nije usamljena po pitanju korišćenja hrišćanske ikonografije, ali važno je istaći da je ovo grbolje zanimljivo i po tome da nije pravljeno samo za hrišćane, već i da postoji deo za Jevreje

Ukoliko volite mir i šetnju kroz hladovinu visokog drveća, onda je Cimeterio idealno mesto za obilazak, zbog kog ćete i zaboraviti da se nalazite usred Milana. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka