Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilazimo 5 mesta tajanstvenog naroda koji je vladao Čizmom pre Rimljana

O Etrurcima se ne zna mnogo, ali su za sobom ostavili dovoljno da možemo da uživamo u njihovom stvaralaštvu.

 Pogled na krovove starog grada Voltera u Italiji Izvor: Shutterstock

ETRURSKI PERIOD jedan je od najvažnijih u istoriji. Ta moćna civilizacija razvijala se u južnoj Toskani, Umbriji i Laciju između IX i I veka pre nove ere, a potom je proširila svoju teritoriju prema Kampaniji, Emiliji-Romanji i Lombardiji. Ne zna se odakle su Etrurci stigli na Čizmu, neki misle da su bili autohton narod, ali puno je upitnika koji vekovima vise u vazduhu.

Međutim, zahvaljujući brojnim arhitektonskim tragovima koji su ostali na ovom području, bilo je moguće rekonstruisati glavne aspekte njihove kulture, posebno u pogledu jedinstvenih pogrebnih tradicija. Mnogi italijanski gradovi još uvek čuvaju neke nekropole - drevne etrurske grobnice koje imaju različite oblike u zavisnosti od društvenog statusa pokojnika. Ta središta su bila deo Dodekapolija, saveza dvanaest najvažnijih etrurskih gradova-država.

Zanimljivo je da brojni artefakti koji su ostali iza Etruraca takođe upućuju na to da su žene i muškarci bili ravnopravni u društvu, što je drugačije od načina na koji su se ponašali Rimljani. Na skulpturama i slikama žene su prikazane ne samo kao dobrodošle, već i kao aktivne učesnice na banketima i društvenim okupljanjima. Natpisi pokazuju da su žene mogle da nasleđuju imovinu i zadržavale su matronimska imena (Rimljanke su uzimale očevo ili muževo ime); a sarkofag supružnika, pronađen u etrurskoj nekropoli u Červeteriju, prikazuje muškarca i ženu u jednakom statusu, piše Pun kufer.

Istražite Populoniju – grad država

 Pulponija u grad Italiji sa pogledomna more
Pulponija
Izvor: Shutterstock

Populonija je bila jedini grad-država koji je izlazio na more i imao strateški položaj za pomorsku trgovinu. Ova drevna akropola nalazi se na vrhu rta koji gleda na veličanstveni zaliv Barati, tačno ispred obala ostrva Elba. Populonija je poznata po impresivnom arheološkom parku, muzeju na otvorenom koji sadrži hiljade artefakata pronađenih u regiji, od kojih su mnogi povezani s radom na gvožđu koji se obavljao u ovom području. Fascinantna nekropola, s druge strane, nalazi se na korak od plaže Barati i predstavlja grobnice raznih vrsta (kiosk, jama, humak, sarkofag, keson i komora).

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka