Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskočite u prirodne bazene Jukatana: Zbog njihove lepote Maje su verovale da predstavljaju ulaz u PODZEMNI SVET

Autor Aleksandra Cvetić

Senote predstavljaju prirodni fenomen koji se može videti samo na jednom mestu na svetu - poluostrvu Jukatan.

 Pećina-0730605360.jpg Izvor: Profimedia

NA POLUOSTRVU JUKATAN se prema nekim procenama nalazi preko 3.000 podvodnih pećina poznatih i kao senote, od kojih je samo 1.400 proučavano i dokumentovano. One predstavljaju prirodne jame ili vrtače ispunjene vodom, nastale urušavanjem krečnjačkih stena. Poznate su po tome da je voda u njima često jako bistra, jer se voda sporo filtrira kroz zemlju. Insteresantan podatak je da su prva istraživanja ovih neobičnih formacija sprovedene tek 1987. godine, međutim, od tada one svojom lepotom privlače brojne turiste i istraživače. 

Većina se može naći na potezu između Kankuna, Tuluma i Majanske rivijere, od kojih se ističu Sak Aktun, Ok Bel Ha, i Dos Ohos - kao tri najduža podvodna pećinska sistema na svetu. Sve senote su nastale dejstvom prirode i mogu biti otvorene, poluotvorene i zatvorene, a na osnovu ove karaktersitike se može reći i koliko su stare. Zatvorene su najmlađe, a otvorene najstarije. 

Termin potiče od reči "tsʼonot" koju su nekada Maje koristile da bi imenovale bilo koju lokaciju sa pristupačnom podzemnom vodom.  One su takođe smatrale da senote predstavljaju ulaze u podzemni svet - poznat i kao Ksibalba, i zbog toga su predstavljale sveta mesta.

Njihova lepota predstavlja umetničko delo prirode koju ronioci iz celog sveta aktivno istražuju, uživajuži u njihovim kristalno čistim i tirkiznim vodama na čijoj površini se reflektuju brojni stalaktiti i stalagmiti. Dok je istraživao njihove lepote, ronilac Martin Broen je napravio fotografije koje izgledaju kao da su nastale na nekoj drugoj planeti. 

Možda će vas ineteresovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka