Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pre nafte izvozili su bisere i druge (ne)poznate činjenica o domaćinu Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine - KATARU

Autor Aleksandra Cvetić

Pre nego što su vlasti ove države izbušili svoju prvu naftnu bušotinu, njena ekonomija se bazirala na izvozu bisera.

 Katar_635887490.jpg Izvor: Shutterstock

SMEŠTEN U ARAPSKOM ZALIVU, Katar deli kopnenu granicu sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom na jugozapadu, dok je ostatkom svoje teritorije okružen Arabijskim morem. Globalni indeks mira rangira ovu zemlju kao jednu od 30 najmiroljubivijih na svetu. 

 1. Najraniji dokazi o naseljavanju ovog dela sveta potiču iz 4. vek p.n.e., na osnovu natpisa na stenama, rezbarijama u kamenu i vrhovima kremenih kopalja, dok ime Catharraprvi spominje Plinije Stariji sredinom 1. veka n.e.. 
 2. Katar će biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, i za tu priliku će izgraditi devet ekoloških stadiona od kojih će neki moći da prime 80.000 ljudi. 
 3. Svetski poznati arhitekta Jo Ming Pei dizajnirao je Muzej islamske umetnosti u Dohi, sa veličanstvenom geometrijskom arhitekturom. Otvoren je 2008. godine i predstavlja spoj islamskih i modernih arhitektonskih stilova.
 4. Iako je Katar smešten u pustinji, u ima raznovrsnu floru i faunu. Jedan od primera je Ljubičasto ostrvo, smešteno na 40 km od Dohe u blizini grada Al Khor. Pored toga što ima oblik ribe, prošarano je sa nekoliko  krečnjačkih stena i šumom mangrova u kojoj se mogu naći razne vrste riba, školjki, kao i ptica - uključujući ružičaste flamingose koji prolaze ovuda tokom  sezonske migracije. 
 5. Arapski je nacionalni jezik, ali zbog velike iseljeničke populacije koja ovde živi engleski, urdu, francuski, malajalam i tagalog su takođe u širokoj upotrebi.
 6. Souk Vakif predstavlja jedan od najživljih društvenih žarišta ove zemlje. To je tradicionalni kulturni bazar, u kome se nalaze razne prodavnice sa tradicionalnim proizvodima, kao i nizom restorana u kojima se poslužuju različiti specijaliteti iz jemenske, iranske, iračke, tajlandske, malezijske i indijske kuhinje. 
 7. Katar je druga najravnija zemlja na svetu, sa najvišom tačkom koja leži na samo 103 metara nadmorske visine. Samo su Maldivi ravniji, sa najvišom tačkom od 1,82 metara. 
 8. Khor Al Adaid ili Unutrašnje more, je područje koje je 2007. godine proglašeno rezervatom prirode i jedno je od retkih mesta na svetu gde se more susreće sa pustinjom. U stvari, Katar pokušava da ovu oblast smesti na Uneskovu listu svetske baštine.
 9. U Kataru trenutno živi samo 15 posto lokalnog stanovništva, dok ostatak čine stranci koji su ovde došli zbog lepog vremena i poreskih olakšica. 
 10. Nacionalna životinja ove države je oriks antilopa, koja je sredinom prošlog veka spačena zahvaljujući rezervatima i zoološkim vrtovima. 
 11. Izvlačenje bisera je nekada predstavljalo osnov ekonomije ove zemlje, ipak sve se promenilo 1920-ih kada je Japan preplavio tržište kultivisanim biserima. Katar se tada okrenuo se ka nafti, izbušivši svoju prvu bušotinu 1939. godine, a sirovu naftu je izvezao 1949. godine. 
 12. Katar je i jedna odnajbogatijih zemalja na svetu. Prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda za 2020. godinu, bruto domaći proizvod Katara po glavi stanovnika iznosi neverovatnih 138.910 dolara, što ga stavlja daleko ispred luksemburških 112.045 dolara. Takođe ne iznenađuje i činjenica da veliki deo ovog bogatstva potiče od nafte i prirodnog gasa, koji čine više od 60 procenata BDP-a.
 13. Kada je zastava ove države u pitanju - devet nazubljenih ivica označava Katar kao devetog člana "pomirenih Emirata". Boja, koja je definisana kao Pantone 1955 C, i nosi ime Katar kestenjasta, jedinstvena je i po tome jer joj je širina dvostruko veće od visine. 
 14. Od završetka katarsko-bahreinskog rata 1868. godine, ovom zemljom vlada kuća Tani. Sadašnji emir je Tamim bin Hamad Al Tani, koji vlada zemljom od 2013. godine.
 15. Iako su centri za obrazovanje postojali i pre XX veka, prva formalna škola u Dohi osnovana je 1949. godine pod imenom Islah al-Mohamadi. Imala je jednog nastavnika i 50 učenika, ali su se ove brojke brzo uvećale.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka