Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plavi grad Indije: Kako su kuće u Džodpuru dobile prepoznatljivu boju?

Autor Aleksandra Cvetić

Na samom obodu pustinje Tar nalazi se grad koji je postao poznat po boji kojom su njegovi stanovnici farbali kuće.

 Džodpur_329467919.jpg Izvor: Shutterstock

NA OBODU PUSTINJE NALAZI se Džodpur, drugi najveći grad po veličini u indijskoj državi Radžastan koji je poznat i po imenima Sunčani grad, Marvar, Plavi grad i Kapija za Tar. Kada se stane na neko od okolnih brda i pogleda ka njemu, može se videti more kuća ofarbanih u plavo koje se pružaju duž zidina starog dela grada u dužini od 10 km i podsećaju na nekadašnje prakse.  

Većina danas veruje da su plavi pigmentni premazi na kućama označavali pripadnost određenoj kasti - u ovom slučaju bramana. Oni su nekada smatrani najvišim slojem sveštenika, učitelja i pravnika, najsvetlije puti zbog čega su tvrdili da su pročišćeni i iznad svih. Postoji i druga legenda koja objašnjava prisustvo plave boje, a prema kojoj su nekadašnji vlasnici imali velikih problema sa termitima. Kako bi ih se rešili prskali su sve i svašta po zidovima kuća. Međutim, tokom vremena ove mešavine su dovele do toga da zidovi poprime neobično plave nijanse.

Šta god da je u pitanju, njihov prizor ostavlja poseban utisk na posmatrača jer predstavlja kontrast u odnosu na okolni pejzaž. Poznata činjenica je da se region u i oko Džodpura suočava sa sušom jednom u četiri godine. A ukoliko upitate lokalno stanovništvo o tome, oni će reći da je nakon proterivanja pustinjaka po imenu Čeri Nađi sa brda na kom je izgrađena tvrđava - on prokleo celo kraljevstvo. Od tada, jednom u 3-4 godine, grad i okolina suočavaju se sa nestašicama vode. 

On danas predstavlja turističku atrakciju, a pored kuća u njemu se mogu videti i brojne građevine među kojima se ističe jedna od najvećih tvrđava u Indiji iz 15. veka - Meragara, palate, muzeji, mauzoleji, bašte, jezera i kule. Od njegovog osnivanja pre više od pet vekova, grad je stekao slavu i postao poznat po svojoj tekstilnoj industriji, nameštaju i bazarima, ali i kuhinji jer iz ovog grada potiču neka od najčuvenijih indijskih jela. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka