Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija koja se ne napušta: Pogledajte kako izgleda ribolov sa ručno rađenim mrežama u Vijetnamu

Autor Aleksandra Cvetić

Životi većine stanovnika Vijetnama su povezani sa vodom, ona za većinu predstavljaju izvor hrane ali i viševekovne tradicije koju je kroz objektiv aparata uspeo da zabeleži fotograf Khan Pan.

 Vijetnam-0725578327.jpg Izvor: Profimedia

VIJETNAM JE VEĆIM DELOM okružen morem, a ono što je interesantno je činjenica da kopnene vode kao što su jezera, vodopadi i reka Mekong zauzimaju veliki deo teritorije ove azijske države. Stoga, nije ni čudo što je u zemlji sa toliko vode jedna od najstarijih tradicionalnih veština - pecanje.

Industrija slatkovodnog i dubokomorskog ribolova u Vijetnamu je brzo rasla u poslednje dve decenije, pa je tako on postao jedan od najvećih izvoznika morskih plodova u svetu. Međutim, industrija ribolova nije uspela da umanji njegovu kulturnu važnost u zajednici, kao ni da utiče na tradicionalno pravljenje mreža i čamaca. Ako se uzme u obzir da je tokom epidemije korone u poslednjih par godina turizam oslabio, mnogi ljudi nisu imali drugog izbora sem da se vrate ribolovu kako bi se prehanili. 

Stoga, danas nije retkost u priobalnim pojasevima videti ribare kako zabacuju svoje ručno pletene mreže, dok pored njih prolaze trgovci na čamcima punim voćem i povrćem spreminim za prodaju na vodenim pijacama. Fotograf Khan Pan je svojim aparatom uhvatio sličan momenat pri zalasku sunca na obali u blizini Hanoja dok su ribari zabacivali mreže u pritko more, a voda stalno menjala boju i perspektivu poput kaleidoskopa.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka