Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život na krajnjem severu: Grad u kom vladaju ekstremni uslovi prestavlja turističku atrakciju Norveške

Grad Lonjirbijenu se nalazi na ostrvu Spitsbergenu u Arktičkom okeanu, pored ekstremnih uslova koji vladaju na njemu on privlači turiste i zbog drugih zanimljivosti - koje otežavaju svakodnevni život njegovih stanovnika.

 Longjerbijen _275255363.jpg Izvor: Shutterstock

UKOLIKO STE ZIMIGROŽLJIVI, biće vam hladno samo od čitanja o ovom gradu. Ako ste pak pustolov u potrazi za neobičnim mestima u kojima vladaju ekstremni uslovi, možda odlučite i da posetite jedan od najsevernijih gradova na svetu u kom živi oko 2.000 stanovnika. 

Zbog svoje pozicije i zanimljivosti jedno je od poželjnijih norveških turističkih odredišta.

Mesto gde su zabranjene… mačke!

Iako zvuči čudno, mačke su na Svalbardu zabranjene, i to zbog ekoloških razloga. Naime, kako bi se zaštitila lokalna fauna, tj. život lokalnih ptica koje žive u izolovanom ekosistemu i kojih je ionako malo, zabranjeno je držanje ovih kućnih ljubimaca. Navodno je neko jednom jednu mačku uspeo da "prošvercuje", ali više od toga se ne zna, kako piše Pun kufer. 

Osim mačaka, zabranjene su i sahrane

Još od 1950. godine u ovom gradiću se "ne sme umreti", odnosno biti sahranjen. Reč je o zakonu koji je donesen nakon što je otkriveno da se tela koja su tamo sahranjena ne raspadaju. U arktičkim uslovima i pri velikim hladnoćama tela ostaju očuvana, pa je tako u telima pokojnika pronađen i virus špaskog gripa. Telo u kom je "živeo" spomenuti virus zakopano je 1918. godine, a naučnici su ovaj slučaj otkrili 1998. godine. One koji su jako bolesni i kojima se kraj bliži prevoze u drugi deo Norveške, a na groblju u Lonjirbijenu moguće je jedino staviti urnu.

U potpunosti bez sunca ili u potpunosti bez mraka

Zbog geografskog položaja sunce u Longjerbijenu viđa se malo drugačijim rasporedom. U Svalbardu postoje tri sezone - polarno leto, zima polarnih svetlosti i sunčana zima. U razdoblju od novembra do februara sunca nema, ali pojavljuje se polarna svetlost. Sunce se pojavljuje početkom marta, kada se u gradu priprema i Solfestuka, proslava upravo tom događaju u čast. Od tada do maja traje razdoblje sunčane zime. Od maja pa sve do septembra vreme je polarnog leta i tzv. ponoćnog sunca, što onima koji nisu na to navikli otežava spavanje.

Automobil nije glavno prevozno sredstvo

S obzirom na vremenske uslove i sneg, automobil ovde nije najpraktičnije prevozno sredstvo. Skuteri za sneg mnogo su jednostavnije rešenje, posebno u zimskim mesecima. Toliko su važni da ih ima više i od stanovnika. Vožnju njima i odlazak na snežnu turu u kojoj možete videti svet ledenih santi, nekadašnja lovačka skrovištia, lednike i arktičke životinje, nude čak i u sklopu turističke ponude.

Prosečne letnje temperature na Svalbardu kreću se između 3 i 7 stepeni Celzijusovih, a prosečne zimske između -13 i -20. Najviša ikad izmerena je 21,3, a najniža -46,3 stepena. Do Longjerbijena moguće je doći avionom iz Osla, a putovaćete približno tri sata.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka