Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Idemo u oazu boja i mirisa, najskupljeg začina na svetu i pesnika: U srcu nekadašnje Persije, danas je nestvarni Širaz

Edin Krnić, saradnik sajta National Geographic, vodi nas u centralni Iran i nestvarni Širaz i upoznaje sa njegovim stanovnicima i građevinama koje su okupane bojama.

 Širaz,džamije8.jpg Izvor: Edin Krnić

U ŠIRAZ SAM STIGAO ranim jutarnjim osamdesetominutnim letom iz Isfahana. Činilo mi se da na izlasku iz aerodromske zgrade čeka na stotine taksista koji nude prevoz i smeštaj. U Iranu je teško rezervisati hotel unapred jer je nemoguće platiti Master, Visa ili American Express karticom. Ovde funkcionišu samo kartice izdate u Iranu.

ŠIRAZ je glavni grad iranske provincije Fars, koja je pravo blago persijske kulture i nezaobilazna destinacija za sve koji kroče na tlo Irana. Širaz neki nazivaju i "grad cveća" ili "grad vrtova", jer se na svakom nalaze parkovi u kojima preovladavaju ruže svih boja, mada ima i drugog različitog cveća i voća. Širaz ima 1,5 miliona stanovnika, ali nećete imati osećaj da se nalazite u milionskom gradu, jer na njegovim ulicama nema velikih gužvi.

Uzimam taksi i kažem vozaču da me vozi do Vakil bazara, a tamo ću se nekako snaći. Hoteli su na svakom koraku. Smestio sam se u jedan i krenuo u obilazak grada.

U samom centru je sve blizu i sve može da se obiđe peške. Za obilazak svih važnih kulturno-istorijskih znamenitosti potrebna su dva do tri dana, u zavisnosti od tempa obilaska. Prva koju sam ja posetio bila je tvrđava Agr-e Karim kan.

Ovde sam kupio kombinovanu kartu za: tvrđavu, Pars muzej i Vakil Bath. Za obilazak ove tri znamenitosti dovoljna su tri sata jer se nalaze u krugu od 300 metara.

 Tvrđava u gradu Širazu u Iranu
tvrđava Agr-e Karim kan u Širazu
Izvor: Edin Krnić

 Tvrđava u Širazu u Iranu
tvrđava Agr-e Karim kan u Širazu
Izvor: Edin Krnić

Tvrđava je renovirana i sa unutrašnje i sa spoljne strane, a jedan deo utvrđenja u kome se nalazi puškarnica je vidno potonuo u zemlju i deluje nakrivljeno poput čuvenog tornja u Pizi. Iako je puškarnica prilično potonula, a samim tim se i razdvojila od utvrđenja, pukotine su sanirane identičnim žutim opekama, tako da izgleda kao da je namerno sagrađena ukrivo i najveća je atrakcija za turiste koji žele neobičnu fotografiju. U unutrašnjem, centralnom delu utvrđenja nalazi se impresivna fontana, a oko nje zasadi pomorandži i cveća. Restauracija tvrđave je u toku, ali to ni najmanje ne umanjuje uživanje.

Muzej Pars takođe u središtu zgrade ima fontanu okruženu visokim stablima pomorandži u kojoj možete da odmorite. Ukoliko ne želite, za obilazak muzeja je dovoljno dvadesetak minuta, odakle vas put vodi prema Vakil hamamu.

 Širaz, voštane figure.jpg Izvor: Edin Krnić

U Vakil hamamu je pomoću voštanih figura napravljena slikovita retrospektiva korištenja hamama i bilo je pravo zadovoljstvo provesti ovde jedan sat, koliko je dovoljno da se polako obiđu sve prostorije.

Tik uz Vakil hamam nalaze se i čuvena Vakil džamija i Vakil bazar.Vakil džamija je sagrađena u tipičnom persijskom stilu, sa velikim centralnim ivanom, najvećom otvorenom prostorijom za obavljanje namaza. Vakil džamiju ukrašena je čuvenom persijskom keramikom u kombinaciji dvanaest boja, među kojima preovladava tamnoplava.

Od začina do čuvenih persijskih ćilima

VAKIL BAZAR U ŠIRAZU je posebna priča, a ponuda je, kao u mnogim islamskim državama, toliko velika da jednostavno ne znate šta pre da kupite. Od raznih jeftinih začina i čajeva, do čuvenog iranskog šafrana koji se prodaje u gramima jer je cena od 11.000 do čak 35.000 američkih dolara za kilogram.

Pored začina, najviše pažnje privlače čuveni persijski tepisi i ćilimi iz Tabriza i Koma. Dobar ručno rađeni svileni tepih može da košta i do 30.000 dolara, dok su mašinski puno jeftiniji, a njihova cena varira od veličine i dizajna. Što se ćilima tiče, cene variraju od 50 do 1.000 dolara, u zavisnosti od kvaliteta, kvadrature, dizajna i načina izrade. Najskuplji su oni sitno rađeni sa velikim brojem detalja. Svi tepisi i ćilimi moraju biti istkani tako da se sve strane podudaraju, i svaki detalj mora biti identičan onome sa suprotne strane.

Popularne su i umetničke slike manjih formata slikane na kosti kamile. Podloga za sliku se pravi tako što se kamilja kost samelje u prah, a posebnom tehnikom i hemijskim sredstvima ponovo se vraća u čvrsto stanje, oblikuje se u pravougaonik, a onda se na njemu slika. Najpopularnije su slike sa motivima džamija, medresa, pustinjskih karavana te nezaobilaznog persijskog poete i filozofa Rumija. Cena jednog ovakvog umetničkog dela varira između 50 i 200 evra, a okviri i paspatu su unikatni te slikama daju posebnu lepotu i dodatnu vrednost.

Nedaleko od centra grada nalazi se Mauzolej čuvenog persijskog pesnika Muhameda Šemsudina Hafiza koji je rođen u Širazu. Još kao dečak naučio je Kuran napamet, slušajući svoga oca, i tako je dobio pseudonim Hafiz Širazi koji je koristio do kraja života. Znao je napamet i sva dela Mevlane Rumija. Bio je velika inspiracija mnogim evropskim piscima, a posebno nemačkom filozofu, piscu i pesniku Geteu.

Grad cveća

NASTAVLJAM ka čuvenoj bašti Eram (Baq e Eram), koja je od 2011. godine pod zaštitom Uneska. Bašta se prostire na 12,7 hektara, a u njoj su zasađene biljke iz raznličitih zemalja sveta. U centralnom delu su fontana i kuća Kavama izgrađena u tradicionalnom persijskom stilu. 

U ovu baštu se od vrućine sklanjaju lokalci, jer su u Eramu temperature niže za desetak stepeni. Nakon Eram bašte, odlazim do Kuran kapije, a onda i u posetu palate Kan-e Zinat ol-Molk, gde sam završio obilaske za taj dan. 

Ispred Vakil džamije nalazi se restoran u koji sam seo nakon čitavog dana hodanja. U ponudi je bila samo lokalna hrana, izvanredni domaći kolači i torte, te još bolja limunada sa aromom šafrana, a možete da poručite i jednu od dvanaest vrsta kafa, među kojima je najpopularnija onda - sa šafranom. Može da se poruči prava turska kafa koja se kuva na vrelom sitnom pesku, što joj daje poseban ukus i aromu.

 Širaz, kafic.jpg Izvor: Edin Krnić

 Širaz, kafic2.jpg Izvor: Edin Krnić

Neverovatne boje Širaza

DRUGOG DANA BORAVKA U ŠIRAZU su mi u planu bili obilasci čuvene medrese Kan, Smaragdne džamije, Kuran kapije, mauzoleja Aramga-e Šah-e Čeraga, te čuvene i meni najlepše Nasir al Mulk džamije, u narodu poznatija kao Ružičasta džamija. 

Sajed Hamed Hakima u Širazu radi kao imam. Mlad je, sposoban i vrlo komunikativan. Upoznao sam ga u Ružičastoj džamiji i zajedno smo proveli narednih šest sati tokom kojih me je upoznao sa svim objektima sa moje liste. 

 Kuran kapija
Kuran kapija
Izvor: Edin Krnić

Ružičastu džamiju bi trebalo posetiti prvu. Ali zbog čega? Zato što između 8.30 i 9.30 časova, u prostorije džamije kroz ružičaste, crvene i plave stakliće vitraža u unutrašnjost ulaze sunčevi zraci kakveneverovatnih boja, koje možete da vidite samo u ovih sat vremena. 

Nakon nestvarnog iskustva u Ružičastoj džamiji, svega 350 metara dalje, dolazim do Kan medrese u čijem unutrašnjem dvorištu se nalazi bazen oko kog su posađene gorke pomorandže.

Aramga-e Šah-e Čerag

U MAUZOLEJ Aramga-e Šah-e Čerag, koji se nalazi u centru Širaza, se ulazi uz posebne procedure. Kameru je nemoguće uneti bez posebne dozvole. Žene preko hidžaba obavezno moraju da obuku čador, dok muškarci moraju biti pristojno obučeni. Na samom ulasku radnici obezbeđenja pitaju odakle dolazite, kako bi pozvali jednog od ovlašćenih vodiča koji govore mnoge svetske jezike.

Ovde su vodiči lokalci koji posao obavljaju iz ljubavi prema gradu i državi. Za svoje usluge ne uzimaju novac. Uglavnom su visoko obrazovani, najviše je lekara, advokata, profesora na univerzitetima i prosvetnih radnika. Sve funkcioniše besprekorno i muškarce vodi muški vodič, dok je za devojke i žene obavezan ženski vodič. U objekte se ulazi bez obuće.

 Iranac Sajed Hamed Hakim
Sajed Hamed Hakim
Izvor: Edin Krnić

Nakon obilazaka me je Sajed ugostio i poslužio iranskim kolačima i čajem. Vođeni persijskom izrekom "Mehman hedijeh Hodast" što znači "Gost je božji dar", Sajed Hamed Hakim je samo jedan od mnogobrojnih Iranaca koji će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi vam uljepšali boravak u ovoj predivnoj zemlji. 

Edin Krnić je putopisac i saradnik sajta National Geographic na srpskom jeziku.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka