Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uspavani vulkan Grčke: U pećinama ovog ostrva nekada su se skrivali gusari i nacisti, a sada čeka da ga otkriju turisti

Autor Ivana Dukčević

Osim čuvenijeg Santorinija, ostrvo Milos drugo je najpoznatije ostrvo-vulkan Grčke. Kao i Santorini, deo je kikladskog arhipelaga, i nalazi se oko 130 kilometara severozapadno poznatijeg ostrva-vulkana.

 Litice ostrva Milos Izvor: Ivana Dukčević

ZA RAZLIKU OD SANTORINIJA - visokog ostrva sa belim kućama na litici crno-crvenih vulkanskih stena, koje se nakon erupcije vulkana razdvojilo i uronilo u more (stvorivši kalderu), vulkan Milos je nakon erupcije koja se dogodila ispod mora, "izronio" na površinu.

Ostrvo Milos, poznato je po plažama od rozikastog, crvenkastog i narandžastog peska. Vulkanske stene ovog ostrva sasvim su drugačije od onih na Santoriniju. Jedna od najčuvenijih plaža nevelikog Milosa sa blistavo belim, stenovitim formacijama nalik mesečevom pejzažu je Sarakiniko na severnoj obali, gde se nalaze pećine koje su nastale erozijom, zbog vulkanske aktivnosti. Pejzaž sa bezbroj špilja u kojima su se nekada skrivali gusari, ali i nacisti za vreme Drugog svetskog rata, vizuelno najviše podseća na "Kanal ljubavi" na ostrvu Krfu, ili na tursku Kapadokiju.

U luci Milosa - Adamantas, nalazi se zanimljiv Muzej rudarstva na Milosu u kojem je objašnjeno neobično geološko nasleđe ostrva (opsidijan, sumpor, gips) i gde postoje predlozi za pešačke rute kojim možete hodati uzduž i popreko ovog ostrva, kako biste videli ove geološke formacije. Na Milosu se nalazi i drugi najveći na svetu površinski kop vulkanskog peščara, koji smo videli sa brodića kojim smo plovili duž obale ovog ostrva. Lokalni vodič, rekao nam je da ukoliko imamo mačku i u kutiji u stanu držimo pesak za nju, vrlo je verovatno da dolazi s ovog ostrva.

 Ostrvo Milos pogled na more.jpg Izvor: Ivana Dukčević  Terasa sa plavim šalonima na beloj kuci na ostvru Milos.jpg Izvor: Ivana Dukčević

Miloska Venera

GODINE 1820, seljanin Georgios Kentrotas, kopajući u svojoj bašti na ostrvu Milos, pronašao je statuu iz II veka pre nove ere, za koju se ispostavilo da predstavlja boginju Afroditu (rimska - Venera). Ne shvatajući njenu vrednost, dva metra visoku statuu izrađenu od čuvenog, paroskog mermera postavio je u svoju baštu, kao ukras.

Nedugo potom, francuski mornar Žil Dimon d'Urvij, čiji je brod bio usidren na Milosu, ugledao je statuu u njegovom dvorištu, i odmah o svom otkriću obavestio francuskog ambasadora u tadašnjoj Osmanskoj imperiji kojoj je Grčka u to vreme pripadala. Zajedno, započeli su pregovore sa seljaninom i uspeli da dogovore cenu. U međuvremenu, i lokalni sveštenik sa Milosa je video statuu, i krenuo u pregovore sa seljaninom da je otkupi i pokloni svom prijatelju koji je tada radio ka prevodilac s grčkog, na dvoru turskog sultana u Istanbulu. Prodaja je već bila dogovorena, i statua ukrcana u brod za Istanbul, kada je pozitivan odgovor i dozvola za kupovinu stigla i iz Francuske, te je francuski mornar istog dana ubedio vlasti Milosa da zaustave brod, i statuu ipak prodaju njemu.

Tokom prebacivanja s jednog na drugi brod, došlo je do prepirke i ruke statue su polomljene. U jednoj ruci, Venera je navodno držala deo odeće, draperiju, a u drugoj jabuku, koja se u antici smatrala simbolom lepote. Tako je Miloska Venera završila u Parizu, u Muzeju Luvr, dok se njena kopija nalazi u Arheološkom muzeju Milosa. Pre nego što će kupoprodaja biti obavljena, prve tri noći Miloska Venera čuvana je u mestašcu Plaki, na brdu, u kući koja se danas izdaje strancima preko svetski poznatog portala za iznajmljivanje apartmana.

O najčuvenijoj antičkoj grčkoj statui na svetu, postoji natpis na ploči koja je postavljena na pročelju kuće. Nije poznato da li današnji vlasnik kuće od ove zanimljive priče ima nekakvu korist, i da li turisti zbog njene istorije žele da odsednu baš ovde!

U galeriji pogledajte fotografije ostrva Milos:

PLAŽE I ANTIČKI MELOS

TOKOM BORAVKA NA MILOSU, ukrcali smo se na brodić, i na mini krstarenju u trajanju od nekoliko sati, jedno vreme proveli kupajući se u uvali zanimljive i veoma popularne plaže Kleftiko. U stvari, ova uvala sa belim stenama nalik onim turskoj Kapadokiji, i ne bi mogla da se nazove uvalom sa plažom, iako šljunkoviti žal širine metra zaista postoji u samom podnožju zanimljivih stena. Formacije koje podsećaju na naslage šlaga na torti, čiji je oblik neko prvo skroz pokvario, a zatim ostavio da se stegne i osuši, neke su od glavnih atrakcija ovog ostrva.

Nakon krstarenja, vratili smo se na kopno i uputili ka selu Tripiti, na brdu iznad luke Adamantas, na ručak u prelepoj taverni. U ovom mestu, nalaze se ostaci nekih od najstarijih ranohrišćanskih katakombi Evrope (I vek), mesto gde su sahranjivani stanovnici antičkog Melosa, kako je glasio nekadašnji naziv ostrva. Centar starog dela Milosa, mestašce Plaka, smešteno je nedaleko od Triptija, na najvišem delu ostrva. U šetnji Plakom, videli smo ostatke venecijanske tvrđave, antičkog amfiteatra uklesanog u padinu brda, i dve Bogorodičine crkve (Panagia Palasitra i Panagia Korfiatisa). Još jedan muzej (Ecclesiastical Museum of Milos), nalazi se unutar jedne od najlepših crkvi na ostrvu.

Na putu ka vrhu Plake, uličicama potpuno bez turističke gužve, videli smo kuću u kojoj je pre odlaska za Francusku, tri dana provela statua Miloske Venere, a zatim seli u jednu od malih kafeterija. Za razliku od drugih, poznatijih ostrva Kiklada, kafeterije Milosa na popodnevnom junskom suncu, gotovo da su prazne.

Možda će vas zanimati i:

Najveća kružna prirodna luka Mediterana

MILOSKI ZALIV, u kojem se nalazi glavno mesto i luka Adamantas, najveća je kružna, prirodna luka Mediterana. Duž gotovo čitave obale zaliva, uzana, ne naročito reprezentativna plaža sa tamarisima u pozadini, ima jednu zanimljivost. Na samoj obali, pored stena u moru koje su bakarno-narandžaste boje, mogu da se vide delovi koji se pene, na mestu gde iz dubine mora, iz vulkana izbija termalna voda. Iz ovog razloga, stene su dobile boje minerala koji se kroz utrobu zemlje probijaju ka površini. Verovatno iz svih ovih razloga, putujući drumom duž nevelikog Milosa, u kopnenom delu videla sam veliki broj neobičnog suvog žbunja sa sitnim ljubičastim cvetovima, kojem očigledno odgovara ovakav sastav tla. Obli žbunovi kojih ima svuda pored puta, kao da su zaštitni znak Milosa. Nedaleko od plaže, u jednom delu centralnog, kružnog zaliva nalaze se ostaci starog aerodroma, i pored njega velike, ravne površine – solane, odakle se vadila so.

 Osušeni žbunici na ostrvu Milos
putujući drumom duž nevelikog Milosa, u kopnenom delu videla sam veliki broj neobičnog suvog žbunja sa sitnim ljubičastim cvetovima, kojem očigledno odgovara ovakav sastav tla. Obli žbunovi kojih ima svuda pored puta, kao da su zaštitni znak Milosa.
Izvor: Ivana Dukčević

 Na Milosu se nalazi drugi najveći na svetu površinski kop vulkanskog pešcara
Na Milosu se nalazi drugi najveći na svetu površinski kop vulkanskog pešcara
Izvor: Ivana Dukčević

Ostrvo Milos, veoma je drugačije od ostalih ostrva Kiklada, i za sada, potpuno bez turističke gužve. Uspavani vulkan Grčke, tek čeka da ga otkriju zaljubljenici u zanimljive pejzaže, istoriju i letovanje bez velikih hotelskih kompleksa.

Tekst i fotografije delo su autorke Ivane Dukčević i sajta Umetnost putovanja, i zaštićene su Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka