Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DUHOVNE VISINE: Manastir Rusanu je čudo inženjerske tehnike srednjeg veka - šta u njemu možete da vidite?

Manastir Meteori u Grčkoj smešten je na vrhove stena od peščara "poput lastinog gnezda". Kako se do ovog manastira stiže i šta sve možete da vidite?

 Manastir Rusanu Izvor: Veselin Atanasov

"RUSANU… JE OPASAN VIŠIM KOPLJASTIM STENAMA METEORA, NA OŠTROJ KOSINI STENE. ZBIJEN JE I KOMPAKTAN POPUT LASTINOG GNEZDA."

– Patrik Li Fermor, "Rumelija: Putovanja po severu Grčke"

Manastiri Meteori u Grčkoj predstavljaju čudo inženjerske tehnike. Smešteni na vrhove stena od peščara, s monaškim kelijama skrivenim u pukotinama, ova grčka pravoslavna svetilišta odražavaju kontemplativnu osamljenost monaha koji su ih izgradili u periodu između XIV i XVII veka. U najintimnijem od njih, Manastiru Ruslanu, sada boravi 16 monahinja (*podatak iz 2020. godine). U ovom manastiru čuvaju se mošti Svete Varvare, jedne od najomiljenijih svetica tokom srednjeg veka.

Možda će vas zanimati i:

U BROJKAMA

60 PROCENJENA STAROST STENOVITIH FORMACIJA U MILIONIMA GODINA

200 STEPENICA DA BI SE STIGLO DO MANASTIRA RUSANU

4 SATA VOŽNJE KOLIMA OD ATINE

KAKO STIĆI TAMO

Vekovima je jedini način da se stigne do Rusanua i drugih manastira Meteora u središnjoj Grčkoj bio uspon uz viseće merdevine ili izvlačenje na čekrk pomoću mreže. Pristup je bio ograničen samo na vernike, dok nevernici nisu puštani. Danas su novi tuneli, strme staze i stepeništa otvoreni za svakoga voljnog da se uspne uz liticu. Preporučuje se obilazak s vodičem radi boljeg razumevanja bogate istorije ovih lokaliteta.

ŠTA ĆETE VIDETI U MANASTIRU RUSANU

Unutra: Zidovi i unutrašnjost kupole Manastira Rusanu oslikani su vizantijskim freskama iz XVI veka koje prikazuju svetitelje, mučenike, anđele, ali i prizore planeta i paunova. Nojeva jaja prikazana su kao simboli kraljevskog dostojanstva, vaskrsenja i sigurnog skloništa.

Napolju: Pogledajte naniže dok prelazite preko malog mosta do Manastira Rusanu da biste videli manastirsku baštu, kaže Džordž Kurelis, grčki stručnjak za putovanja i obilaske. Pogledajte naviše da biste videli orlove, sokolove i retke vrste lešinara.

ISTRAŽITE OKOLINU

U okolini Manastira Rusanu nalazi se 16 drevnih isposničkih pećina (ponesite planinarske cipele) i pet drugih aktivnih manastira na vrhovima stena (od prvobitna 24). U Manastiru Veliki Meteor čuvaju se lobanje monaha koji su u njemu živeli. Manastirska crkva oslikana je živopisnim freskama, a sačuvana je čak i peć za pečenje hleba iz XIV veka. Većina crkava oštećena je u XX veku tokom ratova i pljački, ali su u međuvremenu restaurirane.

NAPISAO: DANIJEL STOUN

Tekst je prvobitno objavljen u štampanom izdanju časopisa National Geographic na srpskom jeziku u martu 2020. godine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka