Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li bi ste se upustili u ovakvo putovanje vozom? Kuda sve prolazi jedna od najdužih železničkih ruta na svetu

Autor Aleksandra Cvetić

Otvaranjem nove železničke linije u Laosu, svetskim putnicima je pružena prilika da putuju kontinuirano vozom od Portugala do Singapura u dužini od 18.755 kilometara.

 Putovanje vozom Izvor: Shutterstock

Prilikom putovanja na udaljene destinacije većina odlučuje da iskoristi prednost brzine koju pruža avion. Međutim, još uvek se može naći neki romantik koji tvrdi da je doživljaj važniji od brzine.

Možda će vas interesovati i:

Oni tvrde da u sporom putovanju i ljuljuškanju voza dok prolazi kroz različite predele ima nečeg gotovo poetičnog. Stoga su sada ljubitelji železničkog saobraćaja i avantura osmislili jedno od najdužih putovanja vozom na svetu, na relaciji Portugal - Singapur, čija dužina iznosi 18.755 kilometara i može se preći za 21 dan.

Plan je prvobitno podrazumevao putovanje vozom od juga Portugala do Vijetnama u dužini od 16.898 kilometara, nakon čega su putnici sve do skora morali da nastave svoje putovanje autobusom preko Sajonga i Kambodže do Bangokoka. Međutim, krajem prošle godine otvorena je brza železnička linija koja povezuje Kunming u Kini sa Vijentijanom, glavnim gradom Laosa. Drugim rečima, svi oni koji traže ekstremno iskustvo i nezaboravno putovanje vozom sada mogu da dođu do Pekinga i onda nastave direktno do Bangkoka i Singapura.

Možda  ova ruta deluje komplikovano, ali Mark Smit koji uređuje sajt posvećen putovanjima tvrdi da je tehnički moguće izvesti ovakvo putovanje. On dodaje da bi cena iznosila oko 1.200 evra, jer njegov početak vodi kroz čak 13 evropskih zemalja od Španije, preko Poljske i Belorusije do Mongolije i udaljenih delova azijskog kontinenta. Stoga je i logično da se ne može obaviti bez zaustavljanja - sa kratkim putovanjima između gradova do različitih železničkih stanica.

Ipak, ističe da je ovakvo putovanje nezaboravno i avanturističko iskustvo koje se pamti do kraja života, ali i da bi značajno smanjilo emisiju CO2 - jednosmerni let od Lisabona do Singapura bi emitovao oko 1,67 tona CO2, dok bi dugo putovanje vozom ili autobusom emitovalo oko 0,08 tona.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka