Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Portugalci su želeli da ga podignu u vazduh: Kako je El Džadida postao najbolje očuvan portugalski grad Maroka

Autor Ivana Dukčević

Portugalci su 1796. godine namerili ovaj grad da dignu u vazduh i tako onemoguće Marokance da kada preuzmu vlast nad ovim mestom. Kako je onda El Džadida postao najbolje očuvani portugalski grad Maroka?

 El Džadida Maroko11.jpg Izvor: Ivana Dukčević

KADA SU 1769. GODINE PORTUGALCI napuštali Mazagão - kako je glasio kolonijalni naziv njihove El Džadide, namerili su da grad dignu u vazduh i tako onemoguće Marokance da kada preuzmu vlast nad ovim mestom, u njemu nastave život. Iako su u tome delimično uspeli, veliki delovi grada ostali su neoštećeni.

Možda će vas zanimati i:

Nekoliko decenija kasnije, sultan Abd al-Rahman odlučio je da mesto obnovi i nazove ga "Novim gradom" - na arapskom el jadida. Tako je uprkos nameri ondašnjih Portugalaca, El Džadida - grad između Esauire i Rabata, danas poznat kao najbolje očuvani portugalski grad Maroka, zbog čega je 2004. njegov stari deo proglašen delom Uneskove kulturne baštine.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Osim zdanja i zidina, najčuveniji deo El Džadide su portugalske cisterne, sazidane u XVI veku na mestu bivšeg skladišta. Podzemni prostor u polutami, ispunjen je kamenim stubovima i kružnim lukovima čiji se obrisi ogledaju u plitkoj vodi, tek tanano prekrivajući pod cisterne. Osim što je zbog refleksije stubova i lukova u plitkoj vodi predmet zanimljivih fotografija, ovaj donekle dramatičan prizor suterena samostana korišten je i kao scenografija nekoliko filmova. Najčuveniji snimljen na ovom mestu je "Otelo" Orsona Velsa iz 1951, prema drami Vilijema Šekspira.

Osim panoramskih pogleda na gradić sa vrhova portugalskih zidina, El Džadida je poznata po velikoj plaži nalik onoj u Esauiri, jednoj od omiljenijih među Marokancima. Nadomak El Džadide nalazi se moderni turistički kompleks Mazagan, u čijem se sastavu nalazi plaža, golf tereni i luksuzni hoteli u kojima odsedaju imućni Arabljani i Evropljani, ali i marokanska elita.

 Portugalske cisterne, podzemni prostor u polutami, ispunjen je kamenim stubovima i kružnim lukovima
Osim zdanja i zidina, najčuveniji deo El Džadide su portugalske cisterne, sazidane u XVI veku na mestu bivšeg skladišta. Podzemni prostor u polutami, ispunjen je kamenim stubovima i kružnim lukovima čiji se obrisi ogledaju u plitkoj vodi, tek tanano prekrivajući pod cisterne.
Izvor: Ivana Dukčević

Na plaži i van nje, u gradiću se često organizuju konjičke igre u kojima učestvuju rasni arapski konji u spektaklima francuskog porekla i naziva Fantasia - Salon du Cheval. Igre se sastoje iz nekoliko trkačkih disciplina i pokazne dresure, kojima neretko prisustvuje i sam kralj Maroka - na otvaranju i na dodeli nagrada.

U blizini El Džadide nalazi se laguna sa najvećim centrom za uzgoj ostriga. Ipak, ovaj deo zemlje nadomak druge najveće luke Maroka (Jors Lasfar), mesto je teške industrije (petrohemija, proizvodnja amonijaka i sumpora) i smatra se najzagađenijim zbog termoelektrana, rudnika safira i fabrika za proizvodnju fosfata - jednog od najznačajnijih izvoznih proizvoda.

Tekst i fotografije odlomci su iz knjige "Umetnost putovanja II" autorke Ivane Dukčević i zaštićene su Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka