Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ova ostrva mnogi smatraju najlepšim na svetu, a ne znaju da predstavljaju vrhove planinskih venaca (FOTO)

Autor Aleksandra Cvetić

Rasuti po Egejskom moru, Kikladi predstavljaju po mišljenju mnogih najlepša ostrva na svetu.

 Kikladi Izvor: Shutterstock

Kikladi predstavljaju grupu od oko 30 ostrva u Egejskom moru, među kojima se nalaze Mikonos i Santorini. Ukupna površina iznosi oko 2.528 kilometara kvadratnih i predstavlja vrh potopljenih planinskih lanaca.

Možda će vas interesovati i:

Ime su dobila od grčke reči "κυκλάς", jer čine krug oko svetog ostrva Delos, koje se prema grčkoj mitologiji smatra rodnim mestom Artemide i njenog brata Apolona. Arheološka istraživanja su potvrdila da su u bronzanom dobu predstavljala centar kulture, poznat po svojim idolima od belog kamena.

Priča kaže da su najraniji stanovnici bili Karijci, koji su ovde došli iz jugozapadne Anadolije. Antički istoričar Tukdid navodi kako je njih sa ostrva proterao kralj Minos, dok Herodot tvrdi da su oni bili njegovi podanici, koji su proterani mnogo kasnije od strane Dorijana i Jonaca.

Prve tragove Jonaca na ostrvu istraživači datuju u 10. i 9. vek p.n.e., čiji centar moći tokom vremena postaje Delos koji je služio kao sedište i riznica saveza pod vođstvom Atine tokom 5. veka p.n.e.. Međutim, tokom vremena ova ostrva su promenila brojne vladare.

 Pogledajte fotografije u galeriji:

Danas, ova ostrva predstavljaju turističku atrakciju sa vetrenjačama i belim kućama koje upotpunjuju mediteranski pejzaž. Mnoga od njih i dalje na sebi nose tragove arhitekture koja potiče iz perioda mletačke vladavine.

Naksos je najveće i najplodnije ostrvo, dok se ostrvo Tera sastoji od ostataka vulkana koji je eksplodirao oko 1600. godine p.n.e.. Ostala velika ostrva su Andros, Ios, Kea, Kimolos, Kintos, Milos, Mikonos, Paros i Tinos.

Interesantan podatak je da su ova ostrva većim delom svog postojanja bila izolovana, za razliku od nekih egejskih ostrva koja su do poslednjeg ledenog doba bila povezana kopnom sa Malom Azijom. Ovo je dovelo do nagomilavanja karakteristika određenih vrsta što je rezultiralo izuzetno visokom stopom endemizma.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka