Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srednjovekovni zamak koji pamti najozloglašenije ubice u istoriji: Sirijski dvorac Masijaf bio je dom surovih Asasina

Autor Milana Petrović

Kule i zidine zamja Masijaf i dalje pamte ubilačke pohode jedne od najozloglašenijih organizovanih grupa u istoriji - Asasina.

 Zamak Masijaf u Siriji u kom su živeli Asasini Izvor: Anthony F. Kersting / akg-images / Profimedia

PRIČA O ASASINIMA dobro je poznata na Zapadu. Pojednostavljeno rečeno, Asasini su bili nešto kao današnje plaćene ubice, a veliki broj ubistava izvršili su u zamku Masijaf.

Ime "Asasini" poteklo je od reči "hašišini", što znači "uživaoci hašiša". Ovaj naziv su im dali neprijatelji, zbog "opuštenosti" s kojom su izvršavali zadatke. Ipak, malo je verovatno da su Asasini zaista konzumirali hašiš, prevashodno zbog toga što je za delikatne misije koje su izvršavali bila potrebna savršena koncentracija i oštrina čula.

Možda će vas zanimati i:

Smešten na 20 metara visokoj visoravni, dvorac Masijaf nameće se pogledu na brdovitom predelu Sirije. građen je pre oko 2.800 godina, u vizantijsko doba, a njome su vladali i Mameluci i Osmanlije. Međutim, do danas  je ostala upamćena po svom najmračnije periodu. Njegove kule i kapije stoje kao simboli surove sile koja je živela unutar zidina tvrđave: Masijaf je bio dom Asasina.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Tokom XII veka, Asasine je vodio Rašid al-Din Sinan, poznat i kao Starac sa planine. Bio je misionar i vođa sirijskog ogranka nizarijske ismailitske sekte Asasina.

Sinan je iz tvrđave Masijaf izveo brojne napade na vladare i vojskovođe širom regiona, uključujući i kralja Jerusalima, kao i svog velikog neprijatelja Saladina, osnivača dinastije Ajubida. Saladin je čak jednom, u pokušaju da ubije Sinana opkolio Masijaf, i zamalo ga zauzeo.

Prema legendi i sačuvanim dokumentima same sekte, dok je Saladin spavao ispod Masijafa, jedan Asasin se uvukao u njegov šator i ostavio otrovan kolač sa porukom: "Vi ste u našoj moći". Nasmrt uplašen, Saladin je sklopio mir sa Sinanom i prepustio mu kontrolu nad Masijafom.

Od Asasina su Masijaf uspeli da preotmu Mogoli.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka