Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

300 vulkana i ljudska ruka stvorili su nesvakidašnje pejzaže: Da li su ovo najneobičniji vinogradi koje ste videli?

Nekada plodno ostrvo zadesila je prirodna katastrofa. Onda je čovek rešio da uzme stvar u svoje ruke i na ostrvu prepunom kratera i crnog šljunka napravi jame sa specijalnom namenom.

 Vinogradi Lanzarote Izvor: Shutterstock

ZAHVALJUJUĆI ILI UPRKOS svojoj vulkanskoj istoriji, većim delom ostrva Lanzarote dominira pejzaž nalik na površinu Meseca. Bez drveća, sa mnogobrojnim kraterima i stenovitim formacijama. Ipak, u unutrašnjim oblastima ostrva mogu se videti izdanci vinove loze kako vire iz crno-sivog vulkanskog tla.

Možda će vas interesovati i:

Pejzaž nalik površini Meseca

Sve do tridesetih godina 18. veka, ostrvo Lanzarote je bio predeo bujne prirode i poljoprivredne industrije. Međutim, u jednom trenutku je došlo do eksplozija brojnih vulkanskih vrhova čija serija silovitih erupcija je prekrila ostrvo slojevima pepela i šljunka. U početku, poljoprivrednici sa ovog ostrva su smatrali da se neće izvući iz katastrofe koja ih je zadesila. Ipak, ubrzo su otkrili sve pogodnosti plodnog vulkanskog tla kao i da njegove karakteristike pogoduju određenim biljnim vrstama. Među kojima je i vinova loza.

Kombinovali su razne tehnike i načine uzgajanja sve dok nisu došli do savršenog "recepta za uspeh", koristeći prirodne resurse koje im okolina obezbeđuje.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Naoružani pijucima i dinamitom oni su probijali debeli površinski sloj lave i pravili ogromne rupe. Danas, neke od njih idu i do tri metra u dubinu i predstavljaju dominantnu sliku unutrašnjosti ostrva. Razlog za ovako destruktivno dejstvo leži u činjenici da su tokom vremena shvatili da ako posade mladice grožđa u jame, na taj način čuvaju željenu vlažnost plodova.

Veličina kratera dozvoljava da se posadi jedan do tri čokota loze, a da bi nadoknadili nedostatak vode unutar rupa koriste još jedan "dar prirode" - ispunjavaju krater slojem kamenja lave. Glavna uloga ovog kamenja je da zadržava vlagu iz okeana koji zapljuskuje obale Lanzarote, dok je tokom noći postepeno oslobađa.

Sve to u kombinacijia sa plodnim vulkanskim tlom, idealnom nadmorskom visinom, hladnim povetarcem sa Atlantika i toplotom koja pristiže sa afričkog kontinenta stvorili su idealne uslove za uzgajanje jednog od najcenjenijih vina u svetu. Pošto je okolina uglavnom gola i nema mnogo rastinja koje bi pružilo dovoljnu zaštitu na ostrvu gde duvaju jaki vetrovi, vinogradari dižu "zidove" poolukružnog oblika čija visina iznosi oko 60cm.

Na ovaj način, lokalno stanovništvo uspeva već generacijama da opstane u uslovima surove prirode, oslanjajući se na svoja znanja, umeća kao i sve ono što im je na prvi pogled ovo "pusto ostrvo" pružilo. 

Možda će vas intenersovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka